Az alapok
Találd ki, hogy milyen húsból szeretnéd, és milyen jellegű ragut szeretnél legyártani. Rakott zöldségekhez való, darált húsból készült ragura lesz szükséged, vagy a húst inkább kockákra vágod. Esetleg tofu lesz benne, vagy zöldségek?
Kezd el!
Bár nem szabály, de mi minden ragut hagymával kezdünk, ettől ugyanis sokkal testesebb és krémesebb lesz az étel. A hagymát lassú tűzön szinte krémszerűre pároljuk, nem szabad sietni, különben megég. Erre jöhet hús és a zöldség.
Zöldségek csatasorba!
Miután a hús kicsit megpuhult jöhetnek a zöldségek esetleg gyümölcsök. Gyümölcsöknél, főleg ha friss, érdemes csak az utolsó 5 percben hozzátenni csak, nehogy szétfőjenek. Aszalt gyümölcsöknél hosszabb főzési idővel kell számolni.
Fűszerek indulás!
Döntsd el, hogy milyen stílusú ragut szeretnél, vannak ugyanis olyan karakteres fűszerek, amelyek kiütik egymást.
Jöhet a java!
A raguhoz szükség lesz valamilyen „szaftalapra” ez lehet tejszín, bor, tejföl, vagy valamilyen alaplé.
Táblázatunk segítségével gyorsan és könnyen össze tudod kombinálni, hogy mi kell a ragudhoz.
Marha | Csirke |
Hal |
Zöldség | |
Fűszer, amit szeret |
bors, kakukkfű, szegfűbors, fahéj, fokhagyma, oregano, | tárkony, petrezselyem,citrom, rozmaring, borsikafű, zsálya, bazsalikom, | citrom, citromfű, kapor, bazsalikom | fokhagyma, bors, (szinte mindent eblírnak) |
Milyen legyen a szaft? | vörösboros, alapleves, paradicsomos | tejszínes, fehérboros | fehérboros, tejszínes, paradicsomos | paradicsomos, fehérboros, akár tejszínes is |
Mivel párosítsd? |
mustár, savanyú uborka, gomba, boróka bogyó | imádja az olajos magvakat, és az összes gyümölccsel jó páros | mandulával, almával, körtével | tofuval, vagy bármilyen keményebb sajttal isteni a zöldségragu |
Világok konyhája: India |
gyömbér, fokhagyma, kókusztej, fahéj | Egyértelmű, hogy: csirke tikka masala. | kókusztej, curry, korriander | kókusztej, garam masala, koriander |
Világok konyhája: Olaszország | bolognai | bacon, ruccola, paradicsomszósz | paradicsomszósz, bazsalikom | bármilyen friss fűszernövényt és paradicsomszószt összedobhatunk |
Világok konyhája: Görögország |
olajbogyó, oregano, feta | citrom, feta, fehérbor, babér | Nem igazán tökölnek raguval, a hal hasát elég megtölteni friss fűszerekkel és megsütni. A szaftot kitunkolni. | cukkini, olajbogyó, feta, oregano |
Világok konyhája: Franciaország |
aszalt szilva, vörösbor, babér | vaj, mandula, citrom | fehérbor, tejszín, fokhagyma | Egyértelmű, hogy: ratatoullie. |
NLC tipp |
mustár, bors, kapribogyó | Mi ezt imádjuk, de a vajas, tejszínes, tárkonyos variáció se rossz. | petrezselyem, fehérbor, fokhagyma, lestyán | zöldbab, gomba, tofu, kókusztej |