A pizzaszendvics ezennel útjára indult, amit hol máshol, mint Amerikában találtak fel a szénhidrátfüggők. A művelet egyszerű: a pizzát hajtsd félbe, majd negyedbe, és süsd még néhány percig, hogy a szendvics kellően összeérjen. Aztán harapd a pizzát úgy, mint egy szendvicset! A legjobb vékony tésztából csinálni a pizzát, hogy még fogyasztható maradjon a méret. Ehhez viszont szükséged lesz egy olyan receptre, amivel garantáltan sikerülni fog az eredeti vékony olasz pizzatészta. Most megosztjuk veletek az Nők Lapja Café híres tésztájának receptjét.
A tészta nem eredeti olasz recept, az évek során mi kísérleteztük ki, annyit ugyanis sikerült kideríteni egy olasz pizzasütőtől, hogy a jó tészta nyúlik, ehhez pedig magas sikértartalmú lisztre van szükség, ami nálunk a rétesliszt. Ettől viszont nemcsak nyúlós, hanem picit ropogós is lesz a tészta. Nagyon fontos, hogy milyen arányban kerül rétesliszt a tésztába, ha túl sok van benne, akkor nem lehet vele dolgozni. Nekünk a 20-30 százalék közötti arány vált be a legjobban. Élesztőből lehetőség szerint frisset használunk, tapasztalataink szerint ugyanis akkor szebbre kel meg a tészta. Az sem baj, ha porélesztőt teszünk bele, de az lassabban fog felemelkedni.
Itt a titkos recept
Hozzávalók 6-7 személyre
70 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
kb. 2-3 dl víz
1 evőkanál cukor
1,5 teáskanál só
0,5 dl olívaolaj
2,5 dkg élesztő
ízlés szerint mehet bele reszelt fokhagyma, bors, oregánó.
Az élesztőt kevés meleg vízzel és a cukorral felfuttatjuk, közben a lisztet kimérjük és egy tálba tesszük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a liszthez, majd sózzuk, fűszerezzük, hozzáöntjük az olajat és a víz nagy részét. Elkezdjük dagasztani, addig dagasztjuk, ameddig a tészta el nem válik az edénytől, ha túl száraz, egy kevés vízzel javíthatunk a helyzetünkön. Legalább 10-15 percig érdemes gyúrni, minél tovább gyúrjuk, annál finomabb tésztát kapunk. Mi robotgéppel szoktuk dagasztani, de a kenyérsütő is jó lehet rá.
Legalább 40-50 percig kelesztjük, legalább a duplájára. Majd átgyúrjuk és süthetjük a pizzát. Aki egyszerre nagyobb adagot csinál, az tegye be hűtőbe és 2-3 óránként gyúrja át a tésztát. 3-4 milliméter vastagságúra érdemes kinyújtani, mert a sülés során még kelni fog.
Mi sütőpapíron nyújtjuk, azon pakoljuk rá a feltéteket és dobjuk is be a sütőbe (230-250 fokra érdemes előmelegíteni), lehetőleg a legaljára. Akinek túl forró a sütője, az vehet pizzasütő követ is, amit a sütő aljára kell tenni. De két tégla is tökéletesen megfelel a célnak. 5-8 perc alatt készre sül.
Olasz módra
Aki igazi olasz pizzát szeretne csinálni, az a feltéteket csak a sütés után teszi rá, és háromnál többet sosem pakol fel. A sütéshez elég, ha rákened a paradicsomszószt, és ráteszed a mozzarellát.
Aki igazán ínyenc, az bresaolával, vagyis szárított marhahússal és rukkolával is kipróbálhatja…