Gasztro

Te megeszed a lejárt joghurtot?

Van, aki az egy hónapja lejárt kefirt is gond nélkül bekanalazza, más a fél éve kidobásra váró tésztából készít magának tonhalas spagettit. Spórolni is lehet a lejárt élelmiszerekkel, de vajon egészséges ez?
Te megeszed a lejárt joghurtot?

Mivel egyre szorosabb a családi költségvetés, sokan próbálunk különböző trükkökkel minél többet kihozni belőle, még luxusreggelit is összeüthetünk a maradékokból egy-egy családi ünnep után. A briteknél viszont nemcsak a maradék sült húst vagy száraz kalácsot hasznosítják újra, de az emberek fele a lejárati dátumokat is lazán veszi, írja egy új brit felmérés alapján a BBC.

Ezt a válság számlájára írják, és a saját ismerősi körünkben is többen vadásszák a lejárathoz közeli, akciós ételeket a hűtőpultokban. A lejárat után viszont tapasztalataink szerint két állandó táborra oszlik az emberiség, vannak, akik szentírásként kezelik a lejárati dátumot, míg mások eleve lazábban állnak hozzá, és már a válság előtt sem kottyant meg nekik egy lejárt tészta vagy joghurt.

A(z) “Te megeszed a lejárt joghurtot?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Csak ha pár napja járt le.

Ijesztő, ha sosem romlik meg

„Legutóbb egy háromhetes joghurtot fogyasztottam el, és semmi baja nem volt. Ha tartósítószer-mentes, akkor viszont már öt nap után felpuffad” – mesélte nekünk Heni, aki nemrég határozta el, hogy sokkal körültekintőbben vásárol, miután rengeteg lejárt élelmiszert volt kénytelen kiselejtezni. Amitől nem volt szíve megválni, és még nem érzékelt rajta gyanús jeleket, azt megette. Így készített féléves spagettiből és háromhetes paradicsomszószból tonhalas spagettit, és utólag sem tiltakozott ellene a szervezete.

„Ha hazamegyek hétvégére, mindig megdöbbenve látom, hogy a hűtő tele van lejárt szavatosságú kefirrel, de édesanyámat ez nem zavarja – számolt be nekünk Kriszta. – Amikor megkérdeztem tőle, hogy mégis mit csinál velük, a legnagyobb természetességgel rávágta, hogy megeszi őket. A legdurvább az, hogy vannak bizonyos márkák, amelyeket még egy hónappal a szavatossága lejártuk után is meg lehet enni, semmi bajuk az égadta világon. Nekem azért ez, pláne egy kefirnél, meredek. Én szívesebben ennék olyan kefirt, ami hamar megromlik. Mégis mit raknak bele, hogy ennyi ideig eláll?” Vele ellentétben Zsuzsa már a boltban tüzetes vizsgálatnak veti alá a kefireket, mivel irtózik attól a kesernyés íztől, ami a további erjedés során jelenik meg benne.

Te megeszed a lejárt joghurtot?Egyre tartósabb élelmiszerek

„A húsokkal és tojásos ételekkel nem érdemes kockáztatni, de különben nem kell annyira tartani a lejárt ételektől – mondta el a Nők Lapja Cafénak Gimesi Szabolcs élelmiszermérnök. – Az élelmiszereknek az elmúlt húsz évben nőtt meg nagyon az eltarthatóságuk. A nyolcvanas évek elején, amikor gyerekek voltunk, a zacskós tartós tej különlegességnek számított, és az is csak 3-4 napig állt el. Ma már a legegyszerűbb, hűtött dobozos tej 21 napig iható, és a túró rudi is eláll két hónapig. Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése arról szól, hogy így jobban lehet őket szállítani. Ez gazdaságilag hatékonyabb, de közben a tápláló erejük nem biztos, hogy megőrződik.”

Sok múlik azon, hogy gyártás közben megfelelő-e a higiénia, és ha ez rendben, akkor az alacsony víztartalmú tartós élelmiszerek jól bírják az idő múlását. „Erre az étcsoki a legjobb példa. Nem véletlen, hogy a svájci hadseregben harci csokit kapnak a katonák. Annak a lejárati idő után sincsen baja” – mondta az élelmiszermérnök, aki egy lejárt, növényi zsírral készült nugáttal viszont már pórul járt.

A kefír titka

Szerinte még a kefirnek sincsen feltétlen baja egy hónaposan, ha nem indul el a penész rajta. Ezt azzal magyarázza egyszerűen, hogy a kefirkultúra már nem hagy benne más mikrobáknak lehetőséget. Hasonlóan működik a szénsav is a cukros üdítőknél. „A cukor romlékonnyá teszi az élelmiszereket, mert elkezdenek belőle táplálkozni mindenféle kis baktériumok, a szénsav viszont gátolja az életfunkcióikat. Ezt azzal a hasonlattal tudnám érzékeltetni, hogy mi sem tudunk víz alatt enni, mert a víz belemegy a szánkba” – fejtegette.  

A lejárati időn túl

Amik tipikusan jól bírják, azok a konzervek. Egy olajos hal vagy babkonzerv hónapokkal tovább eláll, hacsak nem kezdett el púposodni. Akkor vagy nem zárták le megfelelően, vagy a hőkezelésbe csúszott hiba. A lekvárok sem romlanak el, a szabolcsi szilvalekvárból az élelmiszermérnök már evett kétéveset. Kemény volt, de romlatlan. A jól csomagolt gyümölcslé is fogyasztható marad, ha nem bontották fel és nem pimpósodott meg. Ha fekete pöttyöket látunk benne és mellé penészszagot érzünk, akkor ne hősködjünk, mert a penész a toxinok miatt káros, hiába nem okoz bajt rögtön.

Te megeszed a lejárt joghurtot?

Cukorból és sóból nyugodtan bespájzolhatunk, azok tíz évig is bírják. A liszt viszont csak egy évig áll el összesen, bár ha bírja a gyomrunk, a lejárati idő után épphogy szaporodásnak indult molylárvákat még kiszitálhatjuk belőle. A tojást nem tartalmazó száraztésztáknak először csak az élvezeti értékük csökken, és a főzési tulajdonságaik romlanak. Kárt nem teszünk magunkban, ha lejárat után pár hónappal esszük meg, a tojásosakat viszont inkább főzzük ki időben. A fűszereknek, a teának és a kávénak az aromája megy el, azaz lejárat után se nem ártanak, se nem használnak. A napraforgóolaj is bírja felbontatlanul, csak meg kell szagolni, nem avasodott-e meg.

„Jobb lejárat előtti ételt enni, de sajnos egyre több ember kénytelen ezen az elven lazítani, ha így olcsóbban jut valamihez. Az akciós, zsugorfóliás felvágottakat viszont akkor is érdemes inkább kerülni” – fogalmazta meg a tanulságot Gimesi Szabolcs.

Fogyasztható vagy megőrzi a minőségét?
A „fogyasztható” kifejezés olyan élelmiszerek esetében használatos, amelyek gyorsan romlanak (pl. hús, tojás, tejtermékek). Ezeket a termékeket nem ajánlatos a feltüntetett dátumot követően fogyasztani, mert az akár élelmiszer-eredetű fertőzéshez is vezethet.

A „minőségét megőrzi” felirat a hosszabb ideig eltartható élelmiszerek esetében használatos (pl. gabonatermékek, rizs, fűszerek). A terméket ezen időpont után is lehet kockázat nélkül fogyasztani, de előfordulhat, hogy a termék ízét veszti, vagy megváltozik az állaga.
Forrás: Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan (és miért) készítsünk éves családi költségvetést?
Anya spórol blog
Csinálj krémtúrót és túró rudit! – bolti kontra házi
A nagy bifidus-párbaj: ivójoghurtokat teszteltünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top