Gasztro

Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi finomságok

Sorozatunk legújabb részében a Bodrogi család séfjei a piacok júniusi kínálatából válogattak, nem is akármilyen fogásokhoz.

Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi finomságok Hideg meggyleves bundázott meggyel
(4 fő részére)

60 dkg meggyet kimagozunk, de a 16 legszebb, száras meggyet félretesszük. 8 dl vízben 2-3 fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel, egy kis narancshéjjal, citromlével és reszelt citromhéjjal, egy fél kimagozott vaníliarúddal, és ízlés szerint cukorral feltesszük főni a levest.

Közben egy 2 dl-es tejfölben elkeverünk 4 evőkanál lisztet, egy kis vízzel simára keverjük, és ha a leves megfőtt, behabarjuk. Rúdmixerrel krémesítjük és lehűtjük.
A száras meggyszemeket lisztbe forgatjuk, majd édes palacsintatésztába mártjuk és bő, forró olajban néhány pillanat alatt ropogósra sütjük.

Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi finomságok Fehérboros sült camembert levendulás almachutney-val

Először elkészítjük a chutney-t. 4 almát meghámozunk és felkockázunk. 2 evőkanál cukrot karamellizálunk, és amikor már világosbarna, rátesszük az almát. Teszünk rá 2 evőkanál mézet, egy kis balzsamecetet (kezdjünk egy mokkáskanállal, és ízlés szerint fejezzük be), majd felöntjük vízzel, hogy épp ellepje.

Fűszerezzük egy csipet sóval, durva borssal, szegfűszeggel, vaníliával és fahéjjal, és lassú tűzön sűrítsük be, törjük össze, ha még nagyon darabos, és hűtsük le.

A sajtszeleteket lapjával kettévágjuk, és dupla sütőpapírból formázott kis kosárkákba helyezzük. A sajtszeletet meglocsoljuk egy kis száraz fehérborral, olívaolajjal, és megszórjuk szárított kakukkfű, őrölt szegfűszeg keverékével, végül néhány ágacska friss kakukkfüvet is teszünk rá, majd grillsütőben rotyogósra pirítjuk.

Salátával isteni!

Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi finomságok Sertés T-bone steak kerti fűszerekkel, vöröslencsés salátával

Hentesünkkel a rövidkarajt úgy szeleteltessük fel a csonttal együtt, hogy a szűzpecsenye is rajta maradjon. Friss kakukkfűvel, durva borssal és egy kis sóval fűszerezzük, és serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk, majd 150 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

A megfőtt vörös lencsét lehűtés után sóval, cukorral, bodzaecettel és snidlinggel fűszerezünk, és kedvenc levélsalátánkra halmozzuk.

Remek társasági vacsora!

Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi finomságok

Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd júliusban, PIACMUSTRA BODROGIÉKKAL címmel! Kedvcsinálónak pedig nézd meg a májusi recepteket.

Nézd meg, mik a család titkos receptjei!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top