Mielőtt azonban mindenki rohanna a piacra, nem árt megtanulni, hogy hogyan vegyünk jó minőségű uborkát.
1. Mindig nézd, nyomogasd meg, ugyanis az uborka nagyon hamar elkezd veszíteni a víztartalmából, ezért bepuhul. Ami kívülről puha, az belülről szivacsos, sőt akár keserű is lehet.
2. Ne vegyél olyan helyről, ahol nem válogathatsz! Sok kofa pontosan tudja, hogy az uborka hamar megszottyan, ezért ha néhány nap alatt nem sikerül eladniuk, akkor megpróbálják frissel összekeverni… A gyanútlan vevő pedig hazaviszi a használhatatlan ubit.
3. Legyen rajta virág! Az ugyanis az jelzi, hogy igazán friss portékával állunk szemben.
4. Ha a vége kicsit sárga, az azt jelzi, hogy érett, nem pedig azt, hogy rossz.
Tudtad, hogy az uborka serkenti a vese és a bél működését? |
Miért jobb a kovászolni való uborka?
1. Ritkán keserű.
2. Sokkal erőteljesebb az íze.
3. Sosem annyira vastag a héja, hogy pucolni kelljen.
4. Sokáig eláll.
Akár ránthatod is |
Receptek
Rántott uborka
Hozzávalók:
Fejenként 3-4 uborka
1-2 tojás habosra verve
Liszt
Morzsa (lehetőleg a sajátot használjuk, és aki szereti, azt tehet bele szezámmagot is)
Só, bors
Az uborkát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd a szokásos módon bepanírozzuk. Ne sózzuk be az uborkát, mert szottyos lesz. Bő olajban kisütjük, és fokhagymás majonézzel tálaljuk.
Joghurtos uborkasaláta
Hozzávalók:
4-5 uborka
2 dl joghurt
1 evőkanál lenolaj
só, bors
zöldfűszerek: kapor, kakukkfű
Az uborkát felkarikázzuk. A fűszernövényeket felaprítjuk, majd a joghurthoz adjuk, sózzuk-borsozzuk és az olajjal együtt összekeverjük. Az öntetet rátesszük az uborkára, majd frissen megesszük. Másnap is finom, de akkor az uborka már nem ropog.
Tipp: Jól megy mellé a dió is, de akkor érdemes dióolajat használni.