Ne bénázz, grillezz!
• Mivel a páclevek legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán- vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém- vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.
• Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatjuk a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.
• A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.
• A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tároljuk, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.
• Minél nagyobb adag húst pácolunk, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemellszeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 órán át kell a páclében tartani.
• Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni, hanem sütés közben meglocsolhatjuk vele a húst.
• A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz és a friss zöldségek hozzák ki legjobban.
• Azt érdemes tudni, hogy egy jó páclé a fűszereken kívül legalább kétféle összetevőből áll: az olajok adják az ízesítők alapját, ezek oldják ki a fűszerek valódi ízét, a savas hozzávalók pedig szétszedik a kemény rostokat, porhanyóssá és puhává téve a húst.
Korianderes pác Mexikóból
Ez a pác akkor lesz tökéletes, ha egy napig állni hagyjuk, és csak ezután helyezzük bele a húst, amely szinte bármilyen lehet. Ha marhát, sertést vagy bárányt készülünk sütni, akkor a pácolási idő 6, szárnyasok esetében 4, míg hal készítése előtt 1 óra. A pikáns öntettel pácolt húsokhoz pikáns köret illik, amely lehet friss retek, újhagyma Globus Ínyenc mártással nyakon öntve.
A páclé alkotói:
• 1/3 csésze almaborecet
• 1/3 csésze borecet
• 1/3 csésze olívaolaj
• 1/3 csésze aprított koriander vagy klasszikus petrezselyem
• 6 gerezd aprított fokhagyma
• 1 db zöld citrom vagy citrom leve
• 2 evőkanál kömény
• 1 evőkanál egész bors
Tequilával nyakon öntött marha
Az alábbi, a klasszikus páclét elsősorban marhához ajánlják, a tequila porhanyóssá teszi a marhahúst, míg a gyümölcsök savas levei különleges ízvilágot biztosítanak a hirtelen sült marhának. A húst felhasználás előtt minimum 4-6 óráig hűtőben pácoljuk. A finom, porhanyós, illatos szeleteket tűz felett, grillrácson hirtelen kisütjük, majd friss paradicsommal és újhagymával tálaljuk. Autentikusan kínálhatunk hozzá ropogósra sült, friss tortillát.
Hozzávalók:
• 1/4 csésze tequila
• 1/4 csésze zöldcitromlé
• 1/4 csésze citromlé
• 1/4 csésze narancslé
• 4 db zúzott fokhagymagerezd
• 1 közepes vöröshagyma felszeletelve
• 1 teáskanál őrölt fekete bors
Elindult Magyarország első pácreceptversenye
Júniusban elindul az első hazai pácreceptpályázata, az Ínyenc Pácmester verseny, amely a www.pacmester.hu oldalon érhető el. Mindenképpen érdemes indulni, ha szeretünk grillezni, hiszen a receptet feltöltők között három értékes grillsütőt sorsolunk ki. A fődíjat az a pályázó nyeri, akinek receptjére a legtöbb szavazat érkezik. Ő egy wellnesshétvégét kap ajándékba, a szavazók között pedig hasznos grillkellékeket sorsolnak ki. Az oldal lehetővé teszi azt is, hogy mindenki megossza a közösséggel kedvenc receptjét, vagy új, friss recepteket keressünk a legközelebbi grillpartihoz. |