Gasztro

Kétfogásos nyaralás: Horvátország

Sorozatunk következő részében Horvátország a célállomás, ahol kedvükre válogathatnak a halimádók és a húsfüggők.

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, ugyanis a történelem során számos “külső” hatás befolyásolta a helyi gasztronómiát, de az ország földrajzi fekvése is lehetőséget ad arra, hogy a konyhája igen változatos legyen. Görög, török, magyar, de még olasz hatásokat is érezhetőek a fogásokon.

Levesben gyengék, de halban ott vannak

2 fogásos nyaralás: HorvátországA horvát konyha, ellentétben mondjuk a magyarral vagy az orosszal, levesben elég szegényes, de főleg a tengerparti részeken azért belefuthatunk egy finom, paradicsomos hallevesbe, az úgynevezett brudetbe, ezt általában agyagedényben, parázs felett főzik. De néhány helyen csinálnak citromlevest és savanyú, káposztás fogásokat is. Mielőtt azonban felszívnánk magunkat a karcsú leveskínálaton, nézzünk szét halas fogások között. A horvátok nem nagyon tökölnek a halakkal, sózzák, borsozzák őket és grillen kisütik, minek is cifrázni, ha valami friss, akkor nem kell neki a tupír, gyorsan el kell készíteni és megenni. Sok helyen az apartmanok tulajdonosai friss hallal lepik meg a nyaralókat, amit aztán kedvükre megsüthetnek. Ha ekkora szerencse ér minket, vissza ne utasítsuk, csiholjunk tüzet, és süssük meg az ajándékot. Sokan csinálnak házi fűszerolajat, amivel sütés közben és után is jól bekenik a halat. Aki pedig valami igazán ínyenc falatra vágyik, az kóstolja meg a giricét, ami bő olajban ropogósra sütött apró hal, sózott hagymával a legfinomabb.

Kétfogásos nyaralások

– Marokkó

– Oroszország

Nemcsak halból, de egyéb tengeri herkentyűkből is bő a kínálat, tintahalat, polipot és kagylót is szinte minden étteremben felszolgálnak, ezektől sem szabad félni, a legtöbb helyen ugyanis teljesen friss az áru.

Burek, csevap és a többiek

A halak mellett a frissen sütött húsok is nagyon finomak a szomszédban, sok marhát és a sertést sütnek, ezekhez paradicsomos mártást, esetleg ajvárt, vagyis sültpaprika-krémet esznek. A húsokat sem szokták agyonfűszerezni, csak só, bors és fokhagyma kerül rájuk, esetleg egy kevés rozmaring vagy kakukkfű, szigorúan olyan növények, amelyeket a kertben is megtalálhatunk.
Senki sem mehet haza úgy Horvátországból, hogy ne kóstolná meg a bureket, vagyis a horvát rétest, amit sós túróval, vagy akár hússal is tölthetnek, de a hagyományos rétessel ellentétben ezt nem feltekerik, csak rétegezik.

Most pedig jöjjön két autentikus recept, amelyet otthon is elkészíthet bárki.

Ajvár – ahogy a sztárok rovat vezetője készíti

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 5 db kápia paprika
  • 1 db padlizsán
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, a hagymát meghámozzuk, a padlizsánt jól megszurkáljuk. Beteszünk mindent egy tepsibe, majd 170 fokon elkezdjük sütni őket. Nem árt átforgatni a zöldségeket, ugyanis könnyen odakaphatnak. A paprika, a paradicsom és a hagymák hamarabb átsülnek, mint a padlizsán, ezért azokat előbb kivesszük, és a padlizsánra még hagyunk nagyjából 15 percet.
Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd a paprikákról levágjuk a csumáját, és a paradicsomról, a paprikáról és a padlizsánról lehúzzuk a héjukat. Felkockázzuk, majd összeturmixoljuk őket. Hogy tökéletes állagú legyen, külön turmixolunk mindent, a hagymákat kicsit durvábbra hagyjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de lehet bele tenni pici rozmaringot és olívaolajat.

A recept gazdájának tippje:  Bolondítsd meg! Az íze miatt szoktam megsütni kétmaréknyi bacon szalonnát. Ezt később összeaprítom, és ugyanúgy az összeturmixolt mártáshoz adom. Kicsit füstöst ízt kölcsönöz neki, de vegetáriánusok inkább hagyják ki ezt a mutatványt!

Aki autentikusabb módon szeretné elkészíteni, az a paprikát és a padlizsánt parázson süti meg. 

Tipp: A paprika héja nagyon könnyen lejön, ha sütés után rögtön zacskóba tesszük, és néhány percig hagyjuk pihenni. 

Csevapcsicsa

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2-3 evőkanál víz
  • 70 dkg (zsíros) darált marhahús
  • 30 dkg (zsíros) darált sertéshús
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
Kategóriafőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A marhahúst és a sertéshúst háromszor átdaráljuk (ha csak száraz hús van otthon, akkor adjunk hozzá 10 dkg vesefaggyút), majd a húst összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, borssal és a fokhagymával. Egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap vékony kolbászokat formálunk belőle, és vagy parázs felett, vagy egy kevés olajon, serpenyőben megsütjük. 

Friss kenyérrel befaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top