Grillezettnektarin-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 levél bazsalikom
- 1 evőkanál balzsamecet
- 5 dkg dió
- 4 marok salátamix
- 14 levél menta
- 6 db nektarin
Elkészítés
2 nektarint kimagozunk és 2 levél bazsalikommal, egy csipet sóval és annyi vízzel, amennyi ellepi, puhára főzzük, leturmixoljuk, átszűrjük és a hűtőbe tesszük tálalásig.
A salátához a négy nektarint cikkekre vágjuk, és forró, száraz serpenyőben megpirítjuk. Amikor majdnem kész, mellédobjuk a dióbelet. A salátát összeállítjuk és meglocsoljuk a hideg dressinggel.
Pisztráng rukkolapesztóval és grillezett zöldségsalátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db padlizsán
- 4 db (kb 30 dkg-os) egész pisztráng
- 2 db tv paprika
- fél doboz rukkola
- 1 csomag újhagyma
- 5 dkg dió
- 1 db citrom
- 1 fürt (koktél) paradicsom
- 2 szál fehérrépa
- ízesítéshez só
- ízesítéshez oregánó
- 1 szál bazsalikom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csomag sárgarépa
- ízesítéshez bors
- sütéshez olaj
- ízesítéshez fokhagyma
- 1db cukkini
Elkészítés
A pisztrángokat kifilézzük, és a hús felőli oldalukat durva borssal megszórjuk. Bőrös felét kukoricadarába mártjuk és kevés olajon (a bőrös felével alul) közepes lángon ¾-ig megsütjük.
A húsos felét a megkenjük rukkolapesztóval, és hajszálvékony fokhagymaszeleteket teszünk rá, majd grillezős sütőben (csak grillfokozaton) 3-4 percig összesütjük.
Rukkolapesztó: a rukkolát, a diót, a bazsalikomleveleket és az olívaolajat rúdmixerrel egynemű, sűrű masszává turmixoljuk.
Sült zöldségsaláta: a gyökérzöldségeket hajszálvékony szeletekre vágjuk, a cukkinit és a padlizsánt max. 5 mm vastagra szeleteljük, és tűzforró serpenyőben, olajon ressre pirítjuk. Sóval és borssal fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.
A paprikát és a paradicsomot apró darabokra vágjuk és olívaolajjal, pici sóval és oregánóval ízesítjük, majd összekeverjük a kihűlt zöldségekkel. Ízlés szerint citromlével, balzsamecettel ízesítjük.
Hideg sárgadinnyeleves mentás sárgadinnyeraguval és fagyival
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint cukor
- 4 gombóc (vanília) fagylalt
- 1 szál menta
- fél db narancs reszelt héja
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál méz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj
- 2 dl tejszín
- 5 dl tej
- 1 nagyobb, gerezdes (kantalup) sárgadinnye
Elkészítés
A sárgadinnyét kettévágjuk, magját kikaparjuk, levágjuk a héjáról és ¾-ed részét nagyobb darabokra vágjuk; ¼ részét félszer fél centis kockákra vágjuk és a tépett mentalevéllel és a mézzel tálalásig hűtőbe tesszük.
A nagy kockás dinnyét a tejben és ugyanannyi vízben feltesszük főni, cukorral és sóval ízlés szerint ízesítjük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a vaníliás cukrot és a fahéjat, felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és a hideg vízzel simára, tejszínsűrűségűre kikevert étkezési keményítőt 3-4 percig forraljuk, majd rúdmixerrel egyenletesen összeturmixoljuk, majd jól lehűtjük.
Tálalás: a kis dinnyekockákat a tányér közepére halmozzuk, ráteszünk egy gombóc vaníliafagyit, és ráöntjük a hideg levest. A három íz együtt érvényesül igazán.
Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd júliusban, PIACMUSTRA BODROGIÉKKAL címmel! Kedvcsinálónak pedig nézd meg a májusi recepteket.
|