Nem kell megijedni! A sóban sütést már évszázadokkal ezelőtt ismerték, az egyik legjobb módszer az egészben sült szárnyasok, halak, zöldségek készítésére. Attól sem kell félni, hogy túlsózzuk az ételt, a sóban sütéstől ugyan nem sósabb, csak porhanyósabb, szaftosabb lesz az étel. Ruprecht László beavat a titokba.
Fűszeres sóban sült csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kg nagy szemű, szürke tengeri só
- 1 fej fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8 levél bazsalikom
- 4 szál rozmaring
- 1 teáskanál római kömény
- 1 db lime
- 2 db (közepes) egész csirke
Elkészítés
A csirke hasüregébe fél fejnyi pucolt fokhagymagerezdet, lime-cikkeket, rozmaringot és friss bazsalikomot teszünk, kívül-belül bekenjük egy kevés olívaolajjal. A tengeri sót a maradék fokhagymagerezdekkel (pucolva, egészben), rozmaringgal, római köménnyel összekeverjük, majd egy tepsi alján ágyat csinálunk belőle a csirkének. Ráfektetjük, majd a többit a csirkére halmozzuk úgy, hogy teljesen beborítsa. Kb. 1-1,5 cm vastag lesz a kéreg. Olívaolajos vízzel megspricceljük, majd 200 °C-os sütőben kb. 70 perc alatt készre sütjük. Friss salátával tálalhatjuk.
Sóban sült egész hal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kg durva, szürke tengeri só
- 1 fej fokhagyma
- 6 szál kakukkfű
- 2 db citrom
- 1 csokor koriander
- 4 db branzino
- 2 db thai citromnád
Elkészítés
A hal uszonyait levágjuk, a hasüregébe pár szál friss kakukkfüvet, fél fejnyi pucolt fokhagymagerezdet, néhány citromcikkelyt teszünk. A durva, szürke tengeri sót összekeverjük a maradék morzsolt kakukkfűvel, a finomra vágott thai citromnáddal, a szeletelt citrommal és a frissen vágott korianderrel. Egy sütőforma alját kibéleljük az ízesített sóval, ráfektetjük a halat, majd szépen betakarjuk a maradék sóval úgy, hogy egyenletesen, kb. 1,5-2 cm vastagon befedje. Előmelegített, 200 °C-os sütőbe helyezzük, és a hal méretétől függően 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt a sót eltávolítjuk, és a hal bőrét leszedjük. Bazsalikomos, fokhagymás pirított burgonya illik mellé köretnek.