A ropogós, vízzel és tápanyagokkal teli zöldségek rengeteg egészségügyi problémára nyújtanak gyógyírt. Segítenek szervezetünk felfrissülésében, lúgosításában, és sok-sok vitaminnal, ásványi anyaggal látnak el. Hogy e jótékony hatásukat élvezni tudjuk, készítsünk salátákat, melyekbe tegyünk bele minél többféle zöldséget, hogy ne csak ízletesek, de egészségesek is legyenek!
Nyári sajtos saláta veganézzel
Elkészítési idő: 30-35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A salátához:
• ½ kígyóuborka kockákra vágva
• 3 közepes paradicsom kockákra vágva
• 15 dkg trappista sajt kockákra vágva
• 1 kis csokor apróra vágott snidling
• 1 fejes saláta kisebb darabokra tépve
• ½ fej radicchio saláta kisebb darabokra tépve
A veganézhez:
• 1,5 dl víz
• 2 evőkanál rizsliszt
• 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
• 1,5 dl tejföl
• 1 gyűszűnyi száraz fehérbor
• ½ citrom leve
• 1 teáskanál dijoni mustár
• 1 teáskanál méz vagy 1-2 csepp Stevia
• 1 csipet őrölt kurkuma
• 1 csipet fehér bors
• só
A veganézhez a vizet felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről. Habverővel gyorsan belekeverjük a rizslisztet, és folyamatos kevergetés mellett 2-3 percre még visszatesszük a tűzre. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd jó alaposan elkeverjük az olajjal, a tejföllel és végül a többi hozzávalóval is. A saláta alapanyagait egy tálban összekeverjük, és meglocsoljuk a veganézzel. A tetejére ízlés szerint még bármilyen csírát is tehetünk.
Juhtúrós vitaminbomba
Elkészítési idő: 30-35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
• ½ fej jégsaláta kisebb darabokra tépve
• 1 kisebb kígyóuborka kockákra vágva
• 3 paradicsom kockákra vágva
• 2 piros húsú paprika kockákra vágva
• 2-3 sárgarépa vékony csíkokra vágva
• 1-2 szál szárzeller szeletelve
• 3-4 szál új lila hagyma apróra vágva
• zsázsa-, mustármag-, búzacsíra vagy más ízlés szerinti csíra
• 1 citrom leve
• 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 25 dkg juhtúró
• 1,5 dl tejföl
• só
• 3-4 szelet teljes kiőrlésű kenyér pirítva, kockákra vágva
• bazsalikomlevél a tetejére
A zöldségeket összekeverjük a csírákkal, a citrom levével, az olívaolajjal. A túrót elkeverjük a tejföllel, ha szükséges, ízesítjük egy kis sóval. Tálaláskor a salátaalapot tányérokra halmozzuk, rákanalazgatjuk a túrót, és megszórjuk a kenyérkockákkal. Bazsalikomlevéllel díszítjük.
Green saláta
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A salátához:
• 1 csomag római vagy endívia saláta kisebb darabokra tépve
• 1 kígyóuborka kockákra vágva
• 2 közepes zöldpaprika kockákra vágva
• 1 csokor snidling apróra vágva
• ½ doboz lucernacsíra
Az öntethez:
• ½ dl kendermagolaj vagy bármilyen csíraolaj
• ½ dl szójaszósz
• 1 kis csokor finomra vágott friss bazsalikom
A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kígyóuborkát, a paprikát, a snidlinget és a csírát. Az olajból, a szójaszószból és a bazsalikomból öntetet készítünk, amihez legvégül hozzáadjuk a zöldségeket, és szépen összekeverjük.
A receptek az Ízek és Érzések Magazin nyári számában jelentek meg!