Nem kell túlparázni, ha először jön az anyósod ebédre vagy vacsorára, azonban nem árt olyan fogásokkal készülnöd, amelyek nemcsak kellően hatásosak, de könnyen elkészíthetők is. Mi ilyeneket mutatunk, és persze van néhány olyan szabályunk is, amit nem árt betartani.
1. Soha ne akard túlbonyolítani a fogásokat! Az mindig balul sül el, főleg ha az anyósod nem rajong az újításokért.
2. Mindig kipróbált recepttel indulj!
3. Ne akard legyőzni, elég, ha lenyűgözöd!
4. Kérdezd meg, hogy ő hogyan csinálja, ha taníthat, szeretni is fog.
Krumplikrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1,5-2 l zöldség alaplé
- fél kg burgonya
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 evőkanál vaj
- 1 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 0,5 l tejföl
- 1 db tv paprika
Elkészítés
A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. A hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a krumplit és kicsit megdinszteljük. Majd jöhet rá az alaplé, a paprika egészben, és a babérlevél. Ha a krumpli megfőtt, kivesszük a levesből a paprikát és a paradicsomot, majd összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. A tejföllel összeforraljuk.
Kolbász vagy szalonnachipset is adhatunk hozzá, sőt snidlinggel is megszórhatjuk.
Zöldséges-pezsgős rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg arborio
- 1,5 dl pezsgő
- negyed db kelkáposzta
- 1,5 l zöldség alaplé
- 3 dkg parmezán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg vaj
- 3 evőkanál sárgarépa
- 1 db cukkini
Elkészítés
A felkockázott hagymát az olajon enyhén pároljuk meg, adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket (kivéve a kelkáposztát). Pároljuk félkészre a zöldségeket, ekkor adjuk hozzá a rizst. Mikor üvegesedni kezd a rizs, adjuk hozzá a pezsgőt, folyamatosan kevergessük, ettől lesz krémes a rizottó. Amikor felszívta a rizs a pezsgőt, adjunk hozzá egy merőkanál zöldséglevet, kevergessük folyamatosan. Mindig várjuk meg, amíg a rizs felszívja a levet, ezután adjuk hozzá a következő kanálnyit. Körülbelül 10 perc után adjuk hozzá a felkockázott kelkáposztalevelet. Mikor megfőtt a rizs (kb. 20 perc), az utolsó adag levet ne főzzük el teljesen. Keverjünk hozzá egy diónyi vajat és a lereszelt parmezánt, azonnal tálaljuk.
Hagymás-sörös csirke zöld salátával
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 6 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 4 fej lila hagyma
- 1 db (bio) citrom
- 10 levél zsálya
- 4 db csirkecomb
- 5 dl sör
Saláta:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 10 db (koktél) paradicsom
- 1 evőkanál balzsamecet
- fél fej jégsaláta
Elkészítés
A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk papírtörlővel, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A megpucolt hagymát félbe, majd szeletekre vágjuk, és egy tűzálló tál aljára tesszük. A fokhagymákat megpucoljuk, szintén a tál aljára terítjük. A combokat a hagymára fektetjük, a citromot karikákra vágjuk, majd a zsályalevelekkel együtt a csirkecombokra szórjuk. Ráöntjük a sört, alufóliával szorosan lefedjük, és 200 °C fokon 45 percet sütjük. Ha a csirkecombok megpuhultak, levehetjük a fóliát, hogy színt kapjon a hús, és elpárologjon a maradék sör. A salátaöntethez a sót feloldjuk a balzsamecetben, borsozzuk, majd vékony csíkban hozzáadjuk az olajat is, közben folyamatosan keverjük. A jégsalátát megmossuk, a paradicsomokat negyedbe vágjuk, összekeverjük az öntettel, és már tálaljuk is a csirkéhez.
Csokoládés-banános pite
Hozzávalók 10-12 adaghoz:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 db tojásfehérje
- 4-5 db + banánchips a díszítéshez banán
- 1-2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg (sütő) margarin
Csokoládéganache:
- 10 dkg cukor
- 10 dkg (legalább 58%-os) étcsokoládé
- 2 db tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 1 teáskanál zselatin
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a kakaóporral és a cukorral, hozzácsipkedjük a puha margarint, majd együtt elmorzsoljuk, végül a tojásfehérjét hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán akkora kerek lapot nyújtunk belőle, amellyel ki tudjuk bélelni a formánkat. Hűtőbe tesszük dermedni, hogy sütéskor formatartóbb legyen, majd 180 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Ha teljesen kihűlt, a banánokat fél cm vastag karikákra vágjuk, majd elosztjuk a tésztán.
A krémhez a tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a zselatinnal és egy kevés hideg tejszínnel. A maradék tejszínt felforraljuk, majd a sárgájás részt hozzákeverjük, együtt besűrítjük. A tűzről levéve a darabokra tördelt csokoládét is hozzáadjuk, és addig kevergetjük, amíg elolvad. A krémet a banánra öntjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. A tetejét banánchipsszel díszíthetjük.