Gasztro

Legyél te is egy napra vega!

Nem böjt, de valami hasonló. A lényeg, hogy minden héten egy napra hagyd el a húst. Hidd el, nem fog fájni.

A húsfogyasztás egészségügyi hatásairól tudósok és kevésbé tudósok éveken át tudnának vitatkozni napi 24 órában; van, aki szerint a vegák hülyék, mások szerint pedig a húsevőknek jutott egy kerékkel kevesebb. Egy dolog viszont egészen biztos: a túlzott húsfogyasztás a környezetre is káros. Már korábban is megírtuk, hogy egy szelet rántott hús milyen hatással lehet a légkörre és a földekre. És ha így nézzük, akkor a húsmentes hétfőnek igenis van létjogosultsága. Ugyanis egy napot még azok a csülökfüggők is könnyen kibírnak, akik egyébként kuglóf helyett is tepertőt ennének legszívesebben. A húsmentes hétfőt egyébként 2003-ban találták ki Amerikában (hol máshol) és a mozgalom Sid Lerner tudóshoz köthető.

Legyél te is egy napra vega!Vega sztárok

A mozgalom akkor kezdett igazán népszerűvé válni, amikor olyan sztárok is mögé álltak, mint Paul McCartney, aki még egy dalt is írt a húsmentes hétfőhöz. De csatlakozott a húshagyók táborához Bryan Adams, Kevin Spacey, Doris Day, Alec Baldwin és Chris Martin is. McCartney pedig az ügy kapcsán sokadjára is elmondta, hogy mit gondol a klímaváltozásról és az emberi felelősségről. „Törődnünk kell a klímaváltozással, mert ha nem, gyerekeinkre és az ő gyerekeikre súlyos problémát hagyunk örökül. Hiba lenne figyelmen kívül hagyni a tudósok aggodalmát” – fejezte ki aggodalmát az Independentnek a világ talán leghíresebb vegája.

Nem kötelező a hétfő

Sokan félreértelmezik a húsmentes hétfő fogalmát, a szabály ugyanis nem az, hogy hétfőn kötelező kizárólag zöldségeket enni. A cél csupán az, hogy a hét egy napján maradjon ki a hús a menüből. Ha valakinek egyszerűbb ezt szerdán kiviteleznie, az tegye bátran. A mozgalom egyik legújabb tagja, a Lilafüge néven blogoló Havas Dóra például saját oldalán húshagyó keddet hirdetett, mert ő a hétvégi maradékokat használja fel hétfőn, és kedden főz új ételeket. Pont úgy, mint sokan közülünk. Azt fontos megérteni, hogy a húshagyó napnak nem macerának kellene lennie, hanem egy heti rutinnak.

Hogyan vezesd be?

Először is az első pár hétben még ne vegyél indiai vegaszakácskönyvet és mellé 4 liter zabtejet, a család azon úgyis ki fog bukni, és egységfrontba tömörülve fogják követelni a húsos menüt. Gondold végig, hogy melyek azok a húsmentes fogások, amiket az egész család szeret. Sajtos tejfölös tészta, káposztás tészta, főzelékek. Fontos, hogy a „kampányidőszakban” ne kísérletezz, főzz jól ismert húsmentes fogásokat. A pasik nagy része például sosem hiányolná a szaftos húst, ha gombapörkölt kerül az asztalra. Ha pedig már megszokta a család az új rendszert, szépen lassan elkezdheted próbálgatni a világ legjobb vega receptjeit. 

Addig pedig válogass vega recepteket innen!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top