Az egykori Zichy uradalmi épület pincéjéből kialakított Veritas Budakeszi Bisztró és Borkereskedés már élt is a lehetőséggel. „Tokaji borvacsora a Patricius Borházzal” elnevezésű menüsorát Horkay András sommelier értékelte.
A Patricius Borház méltán Tokaj egyik legismertebb pincészete. Tiszta borai, széles szortimentje lehetőséget nyújt többfogásos menüket kísérő borsorok összeállításához.
Előétel
Üdvözlőfalatkák fogadják a látogatót, majd tiroli szárított sonka sárgadinnyezselén, rukkolasalátával. Ehhez a Patricius Borház hárslevelű brut pezsgője és 2011-es sárgamuskotálya a kísérő.
Sonka és sárgadinnye klasszikus párosítás, itt azonban a megszokottól eltérő ízeket kóstolhatunk együtt. A tiroli sonka enyhén füstös, sós, savanykás íze találkozik a sárgadinnyezselé édeskés jegyeivel. Ez már magában is nagyon szép harmónia. A pezsgő nagyon jó választás, egyaránt megy a sonkához és a sárgadinnyéhez, friss, virágos jegyeivel végig frissen tartja a szájban az étel aromáit. A sárgamuskotály szőlős, édes karakterei szintén nagyon jól összeillenek a sonka sósságával és a sárgadinnyezselé édeskésségével. A maga nemében mindkét bor tökéletes választás.
Leves és előétel
A második fogás citrusos, olívás zöldfűszer-kéregben sült fogasfilé, valamint hideg tokaji körteleves pirított libamájjal. 2009-es hárslevelűt és a pincészet 2008-as kései szüretelésű édes borát, a Katinkát kortyolhatjuk hozzá.
A két étel önmagában is izgalmas fogás – a séf nem véletlenül választott két bort. A zöldfűszer-kéregben sült fogasfiléhez jó savszerkezetű, enyhén fűszeres, nem túl testes bor illik. Ennek tökéletesen megfelel a hárslevelű: fűszeres, virágos jegyeivel, szép savszerkezetével harmonizál a fogassal. A „második” fogásban a hideg tokaji körteleves és a pirított máj kombinációja már önmagában is provokatív. Nem biztos, hogy feltétlenül bor után kiált. Ha mégis, egyértelműen valamilyen édesebb karakterű bort kell választani hozzá. A késői szüretelésű Katinka választása jó érzékre vall: édes, aszalt gyümölcsös, kissé kompótos jegyeivel szépen passzol a körtéhez, és igazolja a libamáj és Tokaj örök, megbonthatatlan barátságát is, legyen szó száraz- vagy desszertborról.
Főétel
A pincér ezután rozéra sült kacsamellet helyez elénk mangós birsraguval és 2000-es szüretelésű ötputtonyos aszúval.
A főfogás bor-étel párosítása igazi fogós kérdés. A rozé kacsamell nem kifejezetten kiált édes bor után, azonban a mangós birsragu igen. A séf nagy szakértelemmel tartotta szem előtt az alapszabályt, miszerint ragus ételek esetében a mártás határozza meg a választást, továbbá mindig az étel legintenzívebb ízjegyeihez kell társítani a bort. Ha elsőre furcsa volt is, el kell ismerni: az aszú aszalt gyümölcsös, mézes, birses, déli trópusi gyümölcsös jegyei abszolút összhangban vannak az intenzív mangó-birs raguval.
Desszert
Desszertnek gorgonzola sajtot szolgálnak fel aszúszemekkel. Hozzá a Patricius Borház hatputtonyos aszúját kínálják a 2000-es évből.
Tökéletes kombináció! A kéksajt krémes textúráját és penészes karakterét az aszúszemek mézes, aszalt jegyei ellenpontozzák – ehhez nem lehet mást párosítani, mint aszút, és abból is a legnemesebbet. A Patricius hatputtonyos aszúja telitalálat!
Regisztrált éttermek menüajánlatai:
A borétterem és panzió a Vadászkürthöz Sopron – Az ősz dicsérete, a régió ízeivel 2012!
Aranyszarvas Bisztró – Borkóstolók
BEST WESTERN Pannonia Hotel Széchenyi étterem – Soproni Borvacsora
BEST WESTERN Pannonia Hotel Széchenyi étterem – Pannonia borvacsora
Budai Gesztenyés Étterem – Gere Andrea Borvacsora
KULACS CSÁRDA PANZIÓ – Csárda specialitása
Mátyás Pince Étterem – Mátyás király lakomája
Mátyás Pince Étterem – Beatrix lakomája
Noir et Lor étterem – Nyárbúcsúztató menü
Sándor étterem – Dél-balatoni borok kóstolója a Somogy ízeinek bemutatásával a Sándor Étteremben
Tárlat Étterem – Borvacsora Áts Károllyal, a Royal Tokaji Borház borászával
Veritas Budakeszi – Tokaji Borvacsora a Patrícius Borházzal
Vörös Postakocsi Étterem – Klasszikus Magyar Menü
Walter Vendéglő – Zsámbéki-medence ízei
Zsálya Bisztró – Zsálya BorSasszé