Padlizsánkrém-mártogatós
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- kevés olívaolaj
- fél db citrom leve
- 1 db padlizsán
Elkészítés
Tipikusan az a mártogatós, amit nemcsak a vegák, de a húsevők is imádnak. A padlizsánt forró sütőben süsd meg! Vigyázz, hogy ne égesd oda, de rendesen átsüljön. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd hűlni, majd vágd ketté és a belsejét kapard ki, a héját húzd le! Ízesítsd összezúzott fokhagymával, sóval, borssal! Locsold meg kevés olívaolajjal és egy fél citrom levével, majd turmixold össze.
Tipp: Néhány beledobnak a krémbe egy fél füstölt ízű kockát, amitől még intenzívebb lesz az íze.
Ajvár
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- kevés olívaolaj
- 2 db paradicsom
- ízesítéshez rozmaring
- 5 db kápia paprika
- 1 db padlizsán
Elkészítés
A zöldségeket mosd meg, a hagymát hámozd meg, a padlizsánt szurkáld meg. Tedd bele mindet egy tepsibe, majd 170 fokon süsd őket! Nem árt átforgatni a zöldségeket, ugyanis könnyen odakaphatnak. A paprika, a paradicsom és a hagymák hamarabb átsülnek, mint a padlizsán, ezért azokat előbb kiveheted.
Hagyd kihűlni a zöldségeket, majd a paprikákról vágd le a csumáját, a paradicsomról, a paprikáról és a padlizsánról pedig húzd le a héjukat. Kockázd fel, majd turmixold össze őket! Hogy tökéletes állagú legyen, külön turmixolj mindent, a hagymákat kicsit durvábbra hagyhatod. Az egészet összekeverheted, ízlés szerint fűszerezheted, de lehet bele tenni pici rozmaringot és olívaolajat.
Tipp: Süss meg egy marék bacon szalonnát, turmixold össze, és add hozzá a mártáshoz.
Avokádókrém
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 2 citrom leve
- 2 ek. majonéz
- 2 (érett) avokádó
Elkészítés
A paradicsomot és a hagymát vágd fel apró kockákra – ha hadilábon állsz a hagymával, akkor használj szeletelőt. Hámozd meg az avokádót, és a húsát botmixerrel pürésítsd össze. Add hozzá a citromlevet és a majonézt, valamint a korábban összevágott hagymát és paradicsomot. Ugye, milyen egyszerű?
Tipp: Majonéz helyett használhatsz tejfölt vagy natúr joghurtot is. Még intenzívebb az íze, ha pici fokhagymát is reszelsz bele.
Tepertőkrém
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 fej (lehet vöröshagyma is) lila hagyma
- 2 evőkanál mustár
- 40 dkg tepertő
Elkészítés
A tepertőt vágd nagyon apróra – könnyebb később vágni és darálni, ha előtte picit serpenyőben megpirítod, viszont ettől sötétebb lesz a krém színe –, majd húsdarálón daráld le. A hagymát vágd apróra, akár botmixert is használhatsz, de ne legyen teljesen pépes. A hagymát a tepertővel keverd el, és add hozzá a 1,5-2 kanál mustárt. Először kóstold meg, és csak ezután ízesítsd még sóval, borssal.
Tipp: Ne használj magos mustárt! A lehető legenyhébb ízű mustárt válaszd, ellenkező esetben a tepertőt nem, csak a mustárt fogod érezni.
Körözött
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 25 dkg túró
- 1 db vöröshagyma
- pici vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- ízlés szerint fűszerpaprika
- ízlés szerint (lehet egész is) őrölt kömény
- 25 dkg juhtúró
Elkészítés
A túrót villával zúzd össze egy nagyobb tálban, majd keverd hozzá a juhtúrót. Ízlés szerint beleszórhatod a pirospaprikát, majd az apróra vágott vöröshagymát és a köményt. Ha az egészet összekeverted, és nem érzed eléggé kenhető állagúnak, tehetsz hozzá egy pici vajat. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk.