Gasztro

Muffinsütő, amit addig sose használtál

Eddig csak ugyanarra a három receptre a használtad a muffinsütődet? Hidd el, ezután minden máshogy lesz.

Süss benne fasírtot!

Ha már unod a hagyományos, olajban kisütött verziót, és nincs kedved az egyben sütött fasírthoz, akkor vedd elő a muffinsütődet, és egyszerűen süsd abban a fasírtot. Egyszerű, gyors, és tényleg nagyon finom lesz benne a hús. Ami pedig a legjobb, hogy a húsmuffinok közepébe elrejthetsz sajtot, kolbászt, vagy akár szalonnát is.

Fasírt muffinsütőben

Hozzávalók nagyjából 10-12 darabhoz:

  • 1 db tojás
  • 1 fej fokhagyma
  • 0,5 dl tej
  • 40 dkg darált sertéshús
  • fasírt állagához zsemlemorzsa
  • 10 dkg mozzarella
  • 1 db (szikkadt) zsemle
  • 1 db mogyoróhagyma
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zsemlét vágjuk kis darabokra, és locsoljuk meg a tejjel. A hagymákat aprítsuk fel, és keverjük a húshoz a tojással, valamint a zsemlével együtt. Ízlés szerint sózzuk meg. Ha túl puha lenne, keverjünk hozzá egy kevés zsemlemorzsát. Tegyük muffinformába, és nyomjunk a közepébe egy kis darab sajtot. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. 
Ha a tetejére habzsákból nyomsz egy kevés krumplipürét, akkor biztos, hogy a gyerek is meg fogja enni.

Töltsd meg!

Ettél már félbe hajtott töltött pizzát, vagyis más néven calzonét? Ugyanezt könnyen megcsinálhatod muffinsütőben is. A jól ismert pizzatésztát tenyérnyi nagyságúra nyújtsd ki, tett bele muffinsütőbe úgy, hogy a széle kilógjon. A belsejét töltsd meg kedvedre való pizzafeltéttel, hajtsd be a széleket, majd tedd sütőbe 15-20 percre, 200 fokon. Ha megsült, kend meg fokhagymás olajjal, és már ehetitek is.

Segítségnek itt a mi pizzatésztánk.

Calzone muffinsütőben

Hozzávalók 6-7 személyre:

  • 70 dkg finomliszt + 30 dkg rétes liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • másfél teáskanál só
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2-3 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az élesztőt kevés meleg vízzel és a cukorral felfuttatjuk, közben a lisztet kimérjük és egy tálba tesszük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a liszthez, majd sózzuk, fűszerezzük, hozzáöntjük az olajat és a víz nagy részét. Elkezdjük dagasztani, addig dagasztjuk, ameddig a tészta el nem válik az edénytől. Ha túl száraz, egy kevés vízzel javíthatunk a helyzetünkön. Legalább 10-15 percig érdemes gyúrni; minél tovább gyúrjuk, annál finomabb tésztát kapunk. Mi robotgéppel szoktuk dagasztani, de a kenyérsütő is jó lehet rá. • Ízlés szerint mehet bele reszelt fokhagyma, bors, oregánó

Legalább 40-50 percig kelesztjük, legalább a duplájára, majd átgyúrjuk és süthetjük a pizzát. Aki egyszerre nagyobb adagot csinál, az tegye be hűtőbe, és 2-3 óránként gyúrja át a tésztát. 3-4 milliméter vastagságúra érdemes kinyújtani, mert a sülés során még kelni fog.

Muffinsütő, amit addig sose használtálFagyassz benne!

Egy időben mindenki a jégkockatartóban fagyasztotta az alapleveit, de igazából nem volt praktikus. Túl kevés fért bele. Egész tömbben fagyasztani pedig szintén nem volt praktikus, mert jó néhány olyan recept van, amikor csak 1-2 deci alaplére van szükségünk. Ha a maradék húslevest muffinformában fagyasztod le, és majd később egy zacskóba teszed az adagokat, bármennyit kivehetsz akkor, amikor szükséged van rá.

Süss benne kelt tésztát!

Nagy kedvencünk a ferdinánd, ami egy békebeli sütemény sok fahéjjal és vajjal. Az elkészítése viszont nagyon macerás, ezért mi egyszerűsítettünk rajta. A kelt tésztát nem nyújtjuk ki, hanem kis gombócokat formálunk belőle, belehempergetjük fahéjas cukorba, majd jó vastagon kivajazott muffinformába tesszük, olvasztott vajjal nyakon öntjük, és már megy is a sütőbe, 180 fokon 20 percre, majd megöntözzük vaníliás tejjel a kis halmokat, és jöhet újabb 10 perc 190 fokon.

Itt a recept, ha nem tudnád…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top