Ha valaki antioxidáns hozzávalókkal szeretné felturbózni a menüjét, akkor az alábbi alapanyagokat és szabályokat mindenképpen tartsa be!
– Használj sok magot!
– Ne kerüld a belsőségeket!
– Ne főzd agyon a zöldségeket!
– Tartósítószeres savanyúságok helyett inkább marinált finomságokat egyél!
– Ne teljen el nap zöldség- vagy gyümölcsevés nélkül!
Grillezett cukkinitekercs kecskesajttal és fűszerolajjal
Hozzávalók 2 személyre:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 25 dkg kecskesajt
- 1 marék fenyőmag
- 1 db (közepesen nagy) cukkini
Fűszerolaj:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kakukkfű
- 1 dl olívaolaj
- 1 teáskanál rozmaring
Elkészítés
A fűszerolajat már 3-4 nappal korábban elkészíthetjük. Az olívaolajba belekeverjük a reszelt fokhagymát, a friss, apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot, majd jól zárható üvegbe tesszük és hűtőbe tesszük. A cukkinit hosszában felvágjuk, fél centi vastag csíkokra, majd enyhén sózzuk és borsozzuk. A zöldséget grillrácsra tesszük és mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, miközben megkenjük a fűszerolajjal. Ha kész, a 2-3 centis darabokra vágott kecskesajttal együtt feltekerjük, hogy a cukkini melegétől a sajt kicsit megolvadjon. Tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal, majd enyhén meglocsoljuk a fűszerolajjal, igény szerint bazsalikommal is díszíthetjük.
Marinált zöldségek
Hozzávalók 2 személyre:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez rózsabors
- 10 dkg (főtt) csicseriborsó
- 2 db (1 piros, 1 sárga) kaliforniai paprika
- 0,5 dl fehérborecet
- 1 szál rozmaring
- 1 db (piros) chili paprika
- 2 dl olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db (karikára vágva) cukkini
Elkészítés
A zöldségeket azonos méretű kockákra vágjuk, majd meglocsoljuk a fehérborecettel. 2-3 órára állni hagyjuk. Az olívaolajat elkeverjük a karikákra vágott csilivel, a fokhagymával és a kis darabokra vágott rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük a zöldségeket és a csicseriborsót, 2-3 napig, jól zárható edényben hűtőbe téve érleljük, majd friss barna kenyérrel tálaljuk.
Gombás májpástétom
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 kk. (por) zselatin
- 100 ml (készülhet ¼ zöldségkockából is) húsleves
- 500 g csirkemáj
- 150 g csiperke gomba
- 1 ek. szójaszósz
- 1 fej lila hagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 120 g (puha) vaj
- csipet (őrölt) ánizs
Elkészítés
A csirkemájat forró víz alatt mosd át, majd papír törlőkendővel itasd fel róla a maradék nedvességet. Vágd le a zsírosabb részeket, és szeleteld fel kisebb darabokra.
Egy serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál vajat, és 3-4 perc alatt pirítsd meg rajta a csirkemájat. Szűrőlapáttal kanalazd egy tálba, és a visszamaradt zsiradékon fonnyaszd meg a karikára vágott hagymát. Add hozzá a gombát, pirítsd néhány percig, majd tedd vissza a májat, és adj hozzá 1-2 evőkanálnyit a húslevesalapléből. Párold puhára a gombát és a májat. Ezután tedd át egy mély tálba, és botmixer segítségével pürésítsd. Ízesítsd sóval, borssal, egy csipetnyi őrölt ánizzsal. Add hozzá a puha vajat, és kevergesd, amíg teljesen felolvad a májas kencében. A masszát öntsd kisebb, kerek szufléformákba, és állítsd egy vízzel megtöltött tepsibe. A víz a forma egyharmadáig érjen. Ebben a vízgőzben párold 20 percig. Ezután vedd ki a formákat, és hagyd teljesen kihűlni.
A húslevesalaplét keverd össze a szójaszósszal, és közepes hőfokon forrósítsd fel. Keverd bele a zselatinport. Keverd csomómentesre, és locsold a pástétom tetejére. Tedd vissza a hűtőbe néhány órára, hogy a zselé megdermedjen. Tálald pirítóssal!