nlc.hu
Gasztro
Antioxidáns menü: finom, és a testünk is hálás érte

Antioxidáns menü: finom, és a testünk is hálás érte

Sokan azt gondolják, hogy ami egészséges, az nem finom, pedig úgy is ehetünk jókat, hogy közben még a szervezetünk ellenálló képességét is támogatjuk. Három kipróbált receptet ajánlunk.

Ha valaki antioxidáns hozzávalókkal szeretné felturbózni a menüjét, akkor az alábbi alapanyagokat és szabályokat mindenképpen tartsa be!

– Használj sok magot!
– Ne kerüld a belsőségeket!
– Ne főzd agyon a zöldségeket!
– Tartósítószeres savanyúságok helyett inkább marinált finomságokat egyél!
– Ne teljen el nap zöldség- vagy gyümölcsevés nélkül!

 

Grillezett cukkinitekercs kecskesajttal és fűszerolajjal

Hozzávalók 2 személyre:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 25 dkg kecskesajt
  • 1 marék fenyőmag
  • 1 db (közepesen nagy) cukkini

Fűszerolaj:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál rozmaring
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A fűszerolajat már 3-4 nappal korábban elkészíthetjük. Az olívaolajba belekeverjük a reszelt fokhagymát, a friss, apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot, majd jól zárható üvegbe tesszük és hűtőbe tesszük. A cukkinit hosszában felvágjuk, fél centi vastag csíkokra, majd enyhén sózzuk és borsozzuk. A zöldséget grillrácsra tesszük és mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, miközben megkenjük a fűszerolajjal. Ha kész, a 2-3 centis darabokra vágott kecskesajttal együtt feltekerjük, hogy a cukkini melegétől a sajt kicsit megolvadjon. Tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal, majd enyhén meglocsoljuk a fűszerolajjal, igény szerint bazsalikommal is díszíthetjük.

Marinált zöldségek

Hozzávalók 2 személyre:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez rózsabors
  • 10 dkg (főtt) csicseriborsó
  • 2 db (1 piros, 1 sárga) kaliforniai paprika
  • 0,5 dl fehérborecet
  • 1 szál rozmaring
  • 1 db (piros) chili paprika
  • 2 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db (karikára vágva) cukkini
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő180 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket azonos méretű kockákra vágjuk, majd meglocsoljuk a fehérborecettel. 2-3 órára állni hagyjuk. Az olívaolajat elkeverjük a karikákra vágott csilivel, a fokhagymával és a kis darabokra vágott rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük a zöldségeket és a csicseriborsót, 2-3 napig, jól zárható edényben hűtőbe téve érleljük, majd friss barna kenyérrel tálaljuk.

 

 

Gombás májpástétom

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 kk. (por) zselatin
  • 100 ml (készülhet ¼ zöldségkockából is) húsleves
  • 500 g csirkemáj
  • 150 g csiperke gomba
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 fej lila hagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 120 g (puha) vaj
  • csipet (őrölt) ánizs
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A csirkemájat forró víz alatt mosd át, majd papír törlőkendővel itasd fel róla a maradék nedvességet. Vágd le a zsírosabb részeket, és szeleteld fel kisebb darabokra.

Egy serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál vajat, és 3-4 perc alatt pirítsd meg rajta a csirkemájat. Szűrőlapáttal kanalazd egy tálba, és a visszamaradt zsiradékon fonnyaszd meg a karikára vágott hagymát. Add hozzá a gombát, pirítsd néhány percig, majd tedd vissza a májat, és adj hozzá 1-2 evőkanálnyit a húslevesalapléből. Párold puhára a gombát és a májat. Ezután tedd át egy mély tálba, és botmixer segítségével pürésítsd. Ízesítsd sóval, borssal, egy csipetnyi őrölt ánizzsal. Add hozzá a puha vajat, és kevergesd, amíg teljesen felolvad a májas kencében. A masszát öntsd kisebb, kerek szufléformákba, és állítsd egy vízzel megtöltött tepsibe. A víz a forma egyharmadáig érjen. Ebben a vízgőzben párold 20 percig. Ezután vedd ki a formákat, és hagyd teljesen kihűlni.

A húslevesalaplét keverd össze a szójaszósszal, és közepes hőfokon forrósítsd fel. Keverd bele a zselatinport. Keverd csomómentesre, és locsold a pástétom tetejére. Tedd vissza a hűtőbe néhány órára, hogy a zselé megdermedjen. Tálald pirítóssal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top