Alapreceptnek jöjjön a házi babapiskóta, ami sokkal finomabb, mint a bolti.
Házi babapiskóta
Hozzávalók 25 db-hoz:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 5 db tojás
- szóráshoz porcukor
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját simára keverjük, majd óvatosan a fehérjébe forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet, és azt is óvatosan a masszába keverjük. A tésztát sima csöves nyomózsákból sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk, babapiskótát formázunk. A tetejüket porcukorral meghintjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben zsemleszínűre sütjük, és ha roppanósra szeretnénk, kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk benne kiszáradni. 140 °C-ra mérsékelve a hőt tovább is süthetjük, amíg ki nem szárad.
Fahéjas-mézes tiramisu
Hozzávalók 12-14 adaghoz:
- 25 dkg + a nyújtáshoz liszt
- 1 db tojás
- 17 dkg (lehet margarin is) vaj
- 1 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál sütőpor
- 8 dkg méz
- 7 dkg porcukor
Krém:
- 2 db tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 dkg méz
- 50 dkg mascarpone
- 2 csomag habfix
Elkészítés
A mézes alaphoz a lisztet, a vajat/margarint, a sütőport, a fahéjat és a porcukrot elmorzsoljuk, a tojást a mézzel elkeverjük, és a morzsalékhoz adva tésztává gyúrjuk. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Akkora korongokat szaggatunk ki belőle, amekkora formába rétegezni szeretnénk a tiramisukat. A maradék tésztából kis formákat (például csillagokat) szúrunk ki a díszítéshez. Sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük a tésztát és a kiszúrt darabokat.
A krémhez a hideg tejszínt az egyik habfixálóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a mézzel és a fahéjjal, majd a mascarponét is hozzákeverjük, és géppel krémesre habosítjuk. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és a másik habfixálót. A forma aljára leteszünk egy kisült mézes lapot, ha egy kicsit kiszáradt, egy kevés tejjel meglocsolhatjuk. Erre rétegezzük a krémet, ha szükséges, előzőleg egy sütőpapírcsíkkal kibélelhetjük a formát, így könnyebb lesz majd kivenni a tiramisukat. A tetejét őrölt fahéjjal és a kis kiszúrt formákkal díszítjük.
Karamellás tiramisu
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 16 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tejszín
- díszítéshez mogyoró
- 50 dkg mascarpone
- 12-14 db babapiskóta
Elkészítés
A cukrot karamellizáljuk, majd egy kanállal sütőpapírra rácsokat (kb. 3 darabot) csurgatunk dísznek. A többi karamellt ismét a tűzre tesszük, és a tejszínt hozzáadva sűrű szirupot készítünk belőle, majd lehűtjük. A kihűlt karamell felét a mascarponéval és a tojássárgájával kihabosítjuk. A babapiskóták felét a tál aljára tesszük, a krém felét rákenjük, majd egy újabb réteg babapiskóta jön, végül a maradék krém. A tetejét mogyoróval gazdagon megszórjuk, és a karamelldíszekkel kirakjuk.
Almás ropogós tiramisu
Hozzávalók kb. 12 adaghoz, Piskóta:
- 4 ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 4 tojás
- 1 ek. kakaópor
Morzsa:
- 10 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- 2-3 ek. víz
- 1 kl. fahéj
Krém:
- 1 dl tejszín
- 1 kk. őrölt fahéj
- fél citrom leve
- 4 (hámozott, kockázott) alma
- 10 dkg porcukor
- 50 dkg mascarpone
Elkészítés
A piskóta hozzávalóiból klasszikus módon csokis piskótát készítünk, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on téglalapot sütünk belőle. Ha kihűlt, akkora korongokat szaggatunk belőle, amekkora tiramisut szeretnénk. A morzsához a hozzávalókat elmorzsoljuk, majd sütőpapírra terítve megsütjük. Ha összesülne, össze kell törni. A krémhez a mascarponét először elkeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd géppel krémesre habosítjuk. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés habba forgatjuk. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg. A forma aljára tesszük a piskótakorongot, rá egy réteg krémet, egy réteg almakockát, egy újabb réteg krémet, majd a ropogós fahéjas morzsával fejezzük be a rétegezést.
Meggyes-mákos tiramisu
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 3 db tojássárgája
- 5 dkg (ízlés szerint) darált mák
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 10-12 db babapiskóta
Meggyes rész:
- 3 dl cukor
- 1 dl víz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 15 dkg (mirelit) magozott meggy
Elkészítés
A meggyes részhez a meggyet felfőzzük a víz felével és a cukorral, a maradék hideg vizet elkeverjük a keményítővel, és besűrítjük vele a meggyet. Hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral, majd a mascarponét hozzáadva tovább habosítjuk, végül belekeverjük a darált mákot. A babapiskótát a meggyes és a mákos résszel felváltva poharakba rétegezzük.
Narancsos-csokoládés tiramisutorta
Hozzávalók kb. 20 cm átmérőjű tortához:
- 13 dkg liszt
- 3 db tojás
- 10 dkg vaj
- 1/3 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
Krém:
- 5 dkg (reszelt) étcsokoládé
- 2,5 dl tejszín
- 1 db narancs reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 1,5 dkg zselatin
Elkészítés
A tésztához a puha vajat/margarint kihabosítjuk a porcukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és sima csöves nyomózsákból kb. 20-25 darab babapiskótát nyomunk egy sütőpapírra. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy 20 cm átmérőjű karika alját szorosan kirakjuk babapiskótával, a többi babapiskóta egyik végét egyenesre vágjuk, hogy a tortaforma oldalát kibélelhessük velük. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 1 dl hideg vízben megduzzasztjuk, majd egyszer teljes olvadásig melegítjük. A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral és a narancshéjjal, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint egy kevés krémmel lehűtve a többi krémhez keverjük, végül a reszelt csokoládét is beleforgatjuk. Az alsó sor babapiskótára halmozzuk a krémet, elkenjük, de ügyeljünk, hogy a babapiskóták oldalt maradjanak. A hűtőbe tesszük dermedni. Amikor megdermedt, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát. Csokoládéforgáccsal és a maradék babapiskótával díszíthetjük. Tipp: Könnyebb lesz vágni a desszertet, ha csak 15 babapiskótát nyomunk a tésztából, a maradékból kenünk egy piskótalapot, majd azt tesszük a tortakarika aljára.
A recept az októberi Nők Lapja Konyhában jelent meg! Fizess elő, hogy elsőként kapd meg a legfrissebb lapszámot! |