Narancsos-bazsalikomos egészben sült csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- ízesítéshez bors
- 1,5 ek. vaj
- 5-6 levél bazsalikom
- 1 narancs
- 1 egész csirke
Elkészítés
A csirkét mossuk meg, szárítsuk le. A vajat keverjük el a sóval, borssal, masszírozzuk a csirkébe. A mellrésznél lazítsuk fel a bőrt az ujjunkkal. A narancsot mossuk meg, szeleteljük fel. A fellazított bőr alá tegyünk néhány narancsszeletet és bazsalikomlevelet. A maradék narancsot és a megtisztított vöröshagymát dugjuk a csirke hasüregébe. A lábait kötözzük össze spárgával, majd tegyük sütőzacskóba, szórjuk köré a gerezdekre szedett fokhagymát. Zárjuk le a zacskót, egy tűvel szurkáljuk meg a felső részét, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük készre.
(Tipp: a narancs helyett/mellett készíthetjük citrommal és zöldcitrommal is.)
Sütőzacskóban készült fokhagymás burgonyapüré
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dél tej
- 2 evőkanál vaj
- 1 kg (héjastól, letisztítva) burgonya
Elkészítés
A burgonyát vágjuk negyedekre, a megtisztított fokhagymagerezddel együtt tegyük a zacskóba (aki szeretné, meghámozhatja a krumplit, akkor nem lesznek benne később a héjdarabok). Kockázzuk rá a vajat, sózzuk meg, alaposan forgassuk össze. Zárjuk le a zacskót, a tetejét szurkáljuk meg tűvel, majd forró sütőben süssük 30 percig. Amikor a krumpli megpuhult, vegyük ki a zacskóból, krumplinyomóval törjük össze. Keverjük hozzá a meleg tejet, ízlés szerint sózzuk.
Pestós lazac zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- pár levél a találaláshoz bazsalikom
- 30-35 db (koktél) paradicsom
- 1 db citrom leve
- 2 db (sárga) kaliforniai paprika
- 60 dkg lazacfilé
- 3 evőkanál (zöld pesto) bazsalikomos pesto
Elkészítés
A lazacot mossuk meg, papírtörlővel szárogassuk le, ha szükséges, szeleteljük fel, és kenjük meg mindegyik szeletet a zöld pestóval. Tegyük a szeleteket óvatosan a sütőzacskóba, facsarjuk rá a citrom levét, tegyük hozzá a felszeletelt paprikát és a félbevágott paradicsomot. Zárjuk le a zacskót, a tetejét szurkáljuk meg tűvel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre. Köretnek rizst, burgonyát kínáljunk, tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal.
Mézes-mustáros szűzpecsenye ceruzababbal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanál liszt
- ízesítéshez só
- 2 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez bors
- 1 evőkanál méz
- 60 dkg sertésszűz
- 50 dkg (ceruzabab, fagyasztott) zöldbab
- 1 teáskanál dijoni mustár
Elkészítés
A szűzpecsenyét hártyázzuk le, vágjuk egyforma szeletekre. Sóval és borssal dörzsöljük be. A mézet keverjük el a mustárral, kenegessük meg vele a húsokat. A kiolvasztott babot a hússal és a liszttel együtt tegyük a sütőzacskóba, tekerjünk hozzá frissen őrölt borsot, adjuk hozzá az egész fokhagymagerezdeket. A zacskót zárjuk le, rázzuk össze a húst a babbal, hogy a fűszerek elkeveredjenek. A tetejét szurkáljuk meg tűvel, majd 180 °C-os sütőben 30 perc alatt süssük készre.
Kéksajtos kelbimbó baconnel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanál liszt
- ízesítéshez só
- 10 dkg bacon
- ízesítéshez bors
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 evőkanál vaj
- 50 dkg kelbimbó
- 10 dkg kéksajt
Elkészítés
A kelbimbót tegyük a sütőzacskóba, vágjuk rá kis darabokban a vajat. Szórjuk meg kakukkfűvel, a liszttel, sózzuk és enyhén borsozzuk. Zárjuk le a zacskót, a tetejét szurkáljuk meg tűvel, és forró sütőben 20 perc alatt süssük készre az ételt. Közben a darabolt bacont pirítsuk teflonserpenyőben ropogósra, hagyjuk kihűlni. A kész kelbimbót vegyük ki a zacskóból, szórjuk meg kéksajtdarabokkal és a sült baconnel.
A recept az októberi Nők Lapja Konyhában jelent meg! Fizess elő, hogy elsőként kapd meg a legfrissebb lapszámot! |