Dühít, hogy a tegnap még gyönyörű, sárga színben pompázó banánok mára barnába hajlanak, már-már kásás állaguk miatt pedig nincs túl nagy kedved őket önmagukban elfogyasztani? Néhány ötlettel segítünk, hogy túlérett formában is finomságként emlékezz rájuk.
Készíts vitamindús smoothie-t!
A túlérett banán a legfinomabb turmixalap, ugyanis édes ízű, így anélkül készülhetnek belőle egészséges italok, hogy agyon kellene cukrozni őket. Adhatsz hozzá epret, joghurtot, jeget, narancslét, és máris kész a tápláló finomság, de természetesen kísérletezhetsz más kombinációkkal is.
Illeszd a reggelidbe!
Banános muffinként, vagy akár banános palacsintaként is kerülhet az asztalodra, de ha a gofri is előfordul néha a menüben, akkor arra is rákerülhet felkockázva, például egy kis juharsziruppal a tetején.
Kitűnő krémes desszertalap
A túlérett banánból fantasztikus desszerteket, pudingokat, krémben gazdag pitéket készíthetünk. Különösen jó megoldás ez, ha „zsákszámra” érett túl a banán a lakásban, vagyis minél nagyobb mennyiségtől szeretnénk hasznosan megszabadulni. Az sem mellékes, hogy a krémes piték, pudingok a hűtőben sokáig is elállnak.
Banános sütemények, rágcsálnivalók
A banánkenyér és a banános muffin egyaránt kitűnő tízóraiként, ráadásul finom is. Egy jó zab- vagy dióalapú recepttel kifejezetten egészséges ínyencség is készülhet belőle.
Hűvös finomságok
Házilag is készülhet banánfagylalt, sőt -joghurt is. Az akár korábban lefagyasztott, túlérett banánok könnyű csemegét ígérnek, ha tejjel, fahéjjal összeturmixolva fogyasztjuk őket. Amennyiben joghurtként szívesebben ennénk, keverjük bele a bolti natúr joghurtba, amit a testes ízek miatt ízesítenünk sem kell.