A sertés hátából, oldalából vagy akár hasából készülő húsos baconnél kevés intenzívebb ízélmény létezik egy kiadós reggeli során. Az alábbiakban azoknak mutatunk egy izgalmas, sós-édes receptet, akik a húsos szalonnát kenhető, dzsemes verzióban is kipróbálnák, és az eper-, barack- és egyéb lekváros üvegek sorában szívesen látnak egy húsos finomságot is. A valódi lekvárhoz hasonlóan jól passzol a hagyományos kenyérhez, pirítóshoz, de keksszel is ehetjük, sőt hal, csirke, steak vagy akár grillzöldség mellé is tálalhatjuk.
Pikáns bacondzsem
Hozzávalók:
- 1-1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze (felaprított) mazsola
- 16 szelet bacon
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál (fekete) bors
- 1 csésze almalé
- 1 evőkanál instant kávé
Elkészítés
1. Öntsük az olajat egy serpenyőbe, majd közepes lángon hevítsük fel. Amikor már elég forró, fektessük bele a baconszeleteket és süssük ki őket.
2. Körülbelül 10 perces sütés után szedjük ki a bacont, és itassuk fel az zsírját, majd a húsrészt kockázzuk fel apróra.
3. Tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá az almalevet, a cukrot és a mazsolát, és kezdjük el melegíteni.
4. Amikor már forr, jöhet hozzá a fekete bors és a kávé.
5. Jól keverjük össze, majd vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni (a kiolvadt zsírból ízlés szerint hozzáadhatunk).
7. Tálaljuk hidegen.