nlc.hu
Gasztro
Utazz desszertekkel!

Utazz desszertekkel!

Ha már unod a hamisítatlan magyar édességeket, akkor jöhet valami egzotikusabb. Három recept következik.

Churros

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 2 teáskanál + fahéjas a hempergetéshez cukor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • sütéshez olaj
  • 250 ml tej
  • 6 dkg vaj
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vizet felforraljuk a vajjal, majd a száraz hozzávalókat összekeverjük. A lisztes keveréket beleöntjük a forró vizes vajba. Nem kell megijedni, a tészta össze fog ugrani, de nem szabad feladni, egészen addig kell keverni, ameddig el nem válik az edénytől. Ha megvagyunk, mehetnek a tésztába a tojások, de szigorúan csak egyesével, mert jól el kell keverni. A tésztát tegyük nyomózsákba (lehetőség szerint cikcakkos végű legyen), és forró olajba nyomkodjunk 8-10 centi hosszú „kígyókat”. Ha kisültek, forgassuk meg cukorban.

 

 

Madeleine

Hozzávaló 9 darabhoz:

  • 8 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
Kategóriadesszert
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót, majd állandó keverés mellett jöhet hozzá az olvasztott vaj és a liszt. A madeleine-formákat lisztezzük ki, a masszát kanalazzuk bele. Előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 percig süssük, míg a madeleine-ek szélei barnulni nem kezdenek. Igény szerint mehet rá porcukor. 

 

A klasszikus crème brûlee

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 evőkanál (a forma karamellizáláshoz) cukor
  • 1 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 db vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tejszínt és a tejet a felhasított, kikapargatott vaníliarúddal forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. Ezután kiemeljük belőle a vaníliarudat, és újra felmelegítjük a tejes tejszínt. Ne forrjon! A tojássárgáját a barna cukorral felhabosítjuk, a meleg tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, majd kis porcelántálkákba adagoljuk. A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz. A 150 fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top