Nyilván minden nő számára ismerősek azok a szörnyülködő megjegyzések, amelyekre a férfiak képesek ragadtatni magukat, ha megpillantanak egy jó tál zöldséges ételt. Főtt sütőtök krumplival és karalábéval, lecsós tofuszelet, netán egy kis marhapörkölt szójából? Ezekkel a fogásokkal biztosan nem találunk el a barátunk vagy férjünk gyomrán keresztül a szívéig, pedig adatok támasztják alá, hogy a nők tehetik a legtöbbet a férfiak egészségéért.
Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, hogyan csempésszük be az egészségesebb ételeket a családi menübe a húsok mellé. Akiknek az ura viszont a gíroszosnál a falafelt választja, az ne is olvasson tovább!
– A gyümölcsökkel egyszerű a helyzet. Ha még noszogatásra sem fogynak a konyhapulton felhalmozott almák és körték, akkor cselekedjünk: vágjuk fel őket szép kis szeletekre, pakoljuk rá egy helyes kistányérra, és tegyük le a férfi mellé néhány kedves szó kíséretében! A figyelmességet biztosan örömmel fogadja, és ha szerencsénk van, percek alatt el is tünteti az egészet. Egy olyan férfinál már bevált, aki hetekig ellenne szalámis-margarinos fehér kenyéren.
– Ugyanez működik zöldségekkel is, ha közösen ülünk le vacsorázni. A kenyér, felvágott és sajt mellé tegyünk ki az asztalra egy tálra szépen felvágott paradicsomot és paprikát, biztos nem marad érintetlenül.
– A zöldségeknél jó ötletnek tűnhet, ha a szokásos köret mellé készítünk egy kis párolt zöldséget az ebédhez. Az ízetlen, nem túl vonzó állagú párolt brokkoli vagy répa viszont keveseket hat meg. Sokkal finomabb a zöldség, ha megpirítjuk egy kis olívaolajon, és rendesen megfűszerezzük.
– Az sem baj, ha egyáltalán nem feltűnő, hogy az ebéd zöldséget is tartalmaz, viszont ki sem lehet kerülni. Tésztákba, fasírtokba, tócsniba például egészen jól el lehet rejteni felaprítva. A tojásrántotta viszont úgy is le fog csúszni, ha látványos paprikadarabkák vannak benne. Azért a sonkát se sajnáljuk mellőle.
– Télen nem nagy a zöldségválaszték, de céklából stabil az ellátás. A férfiakat nem fogja felvillanyozni a gondolata, de ha megsütjük, egészen szokatlan, mennyei íze lesz. Sütés előtt szeleteljük fel, és kenjük meg olívaolaj, balzsamecet és méz keverékével.
– Szezonja van a zellernek is, amit sokan csak húslevesbe használnak, mert nagyon erős, jellegzetes az íze. Egy kis mascarponés zellerkrém viszont egy férfit már biztosan megrontott.
– Karfiolból vagy brokkoliból remek rakott fogásokat készíthetünk sok tejföllel, és darált hús is mehet bele. Több húsevőt levett a lábáról ez a kombináció, de ismerkedős ebédekhez nem ajánljuk, mert a zöldségekhez nem szokott gyomrot komolyan felpuffasztja. Feltűnés nélkül adhatunk azonban némi főtt karfiolt a krumplipüréhez is pépesítve.
– Nagyszerű salátákat állíthatunk össze, ha kitanuljuk a vinaigrette készítését, és bármilyen leveles salátát feldobhatunk fantasztikus ízekkel. Nyáron persze nagyobb a választék megfelelő zöldségekből.
– A zöldségeket egy jó krémlevesben vagy ragulevesben is becsempészhetjük a menübe, egy jó forró tál leves mindenkinek jólesik télen.
Férfibarát szezonális receptek
Gyors almarecept
Hozzávalók:
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1-2 db alma
Elkészítés
A narancs és a citrom levét kifacsarjuk egy kis tálba, majd az almát vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket egymás mellé besuvasztjuk a citrusleves tálba, hogy mindenhol érje az almát a lé, majd legalább fél órára betesszük a hűtőbe.
Sütőtökös rakott penne
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1,5 kg sütőtök
- kevés morzsa
- 1 zacskó pennetészta
- ízesítéshez rozmaring
- 4 tk. olívaolaj
- edény kikenéséhez vaj
- ízesítéshez bors
- 2 fej vöröshagyma
- 10 dkg (parmezánnal is jó) cheddar sajt
Elkészítés
Megsütjük a tököt, majd kivesszük hűlni. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, megpároljuk rajta a hagymát kis lángon, sózzuk, borsozzuk. A végén közepesre vesszük a hőfokot és megbarnítjuk a hagymát, majd rozmaringgal fűszerezzük. Közben sós, forró vízben feltesszük a tésztát, de két perccel korábban kivesszük, mint ha készre akarnánk főzni. A főzővízből tegyünk félre három decit. A tököt válasszuk le a héjáról, tegyük egy fazékba, rakjuk hozzá a hagymát és fokozatosan öntsük hozzá a tészta főzővizét, hogy megfelelő sűrűségű szószt kapjunk. Rakjuk fel a tűzre, és főzzük össze lassú tűzön két percig. Keverjük össze a tésztát a tökös szósszal és a sajt kétharmadával, majd tegyük egy kivajazott sütőedénybe. A maradék sajtot keverjük össze egy kis kenyérmorzsával, olívaolajjal és rozmaringgal, majd szórjuk a tészta tetejére. Tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a teteje barnára nem sül. |