Sütőtökkrémleves amarettóval
Hozzávalók:
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 dl főzőtejszín
- 4 cl amaretto likőr
- 1 db (sonka- vagy kanadai sütőtök) sütőtök
Elkészítés
A sütőtököt a szokásos módon megsütjük, majd a héjáról lekaparva egy lábosba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd felfőzzük, sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk, rúdmixerrel pürésítjük, ha szükséges, átszűrjük. Hozzáadjuk az Amarettót, de azzal már nem főzzük tovább. Tálalásnál tökmagolajcseppekkel díszítjük.
Laskával töltött csirkemell tört burgonyával és répapürével
Hozzávalók 4 fő részére:
- ízesítéshez só
- 20 dkg laskagomba
- fűszerezéshez őrölt koriander
- fűszerezéshez őrölt római kömény
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 csomag újhagyma
- 4 evőkanál méz
- 1 kg burgonya
- 4 fél db (filézett) csirkemell
- ízesítéshez (durva) őrölt bors
- 5 dkg vaj
- 40 dkg sárgarépa
- ízesítéshez kakukkfű
- 2 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez (őrölt) fehérbors
Elkészítés
A csirkemellet hosszában középen megnyitjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megfuttatjuk, rádobjuk a nagyobb darabokra vágott laskát, sóval, borssal, csipetnyi kakukkfűvel fűszerezzük, néhány perc alatt összepirítjuk. A szétnyitott csirkemellekre tesszük, összehajtjuk, majd szorosan fóliába tekerjük őket, 160 fokos sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, utolsó pillanatban rádobjuk az újhagymát, óvatosan összekeverjük, majd leszűrjük, sózzuk és darabosra törjük.
A répát enyhén sós vízben feltesszük főni, amikor megfőtt, pürésítjük, római köménnyel, fehér borssal és korianderrel ízesítjük, a vajjal selymesre keverjük.
A mézet felforrósítjuk, a fokhagymát apró kockákra vágva hozzáadjuk, kakukkfűvel ízesítjük. Kevés – nagyjából 0,5 dl – vízzel felhígítjuk, simára kevert keményítővel besűrítjük, majd meglocsoljuk vele a kitálalt krumplit és répát.
Csoki meggyes muffin
Hozzávalók 12-15 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg (jó minőségű, feldarabolt) étcsokoládé
- 10 dkg (olvasztott) vaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 20 dkg (mélyhűtött is jó) magozott meggy
Elkészítés
A meggyet lecsepegtetjük, majd durvára daraboljuk. A hozzávalókat egy fakanál segítségével összekeverjük, majd beleöntjük a meggyet és a csokit. Muffinformába kanalazzuk a tésztát, és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A végén szúráspróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.
Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd decemberben, PIACMUSTRA BODROGIÉKKAL címmel! Kedvcsinálónak pedig nézd meg a szeptemberi recepteket.
|