Lekváros, mandulás puszedlik
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- fél kávéskanál fahéj
- 14 dkg búzaliszt
- 5 dkg porcukor
- kekszek tetejére lekvár
- 5 dkg darált mandula
Elkészítés
A porcukrot a hideg vajjal, a liszttel, a mandulával és a fahéjjal gyorsan összedolgozzuk. Fontos, hogy ne melegedjen fel a vaj, ugyanis csak akkor lesz igazán omlós a sütemény. Majd tegyük 1 órára hűtőbe.
A tésztából 2-3 centi átmérőjű gombócokat formázunk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. A tetejüket kicsit benyomjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen a süteményeken. 5 percig 180-200 fokos sütőben sütjük, ezután rákanalazunk egy kevés lekvárt, lehetőleg ne darabosat, és mehet vissza a sütőbe újabb 5 percre. Dobozba téve 2-3 hétig is simán eláll.
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
- 95 g liszt
- 65 dkg (durvára vágott) mogyoró
- 120 g zabpehely
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. fahéj
- fél csésze vaj
- 1 tojás
- 120 g (opcionális) mazsola
- ¼ tk. só
- 125 g barnacukor
Elkészítés
A tojást a vajjal, a barna cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a sütőporral, sóval és fahéjjal elkevert liszt, a zabpehely, a durvára vágott mogyoró. Ha megvagyunk, akkor egy sűrű masszát kell kapnunk. Evőkanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazunk 3-4 centi átmérőjű halmokat, majd nedves ujjal vagy kanállal keksz formájúra lapogatjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük.
Omlós citromos karika
Hozzávalók:
- 24 dkg liszt
- 17 dkg + szóráshoz cukor
- 17 dkg vaj
- 3 db tojásfehérje
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés
Sima csöves nyomózsákba töltjük, és papírral fedett sütőlemezre karikákat nyomunk belőle. Végezzünk próbasütést úgy, hogy 2 darabot megsütünk, és ha nagyon terülne, még tegyünk egy kevés lisztet a masszához.
Csak ezután nyomkodjuk ki a többi karikát. Sütés előtt a tetejét gazdagon megszórjuk kristálycukorral, majd 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük.