A boltokban kapható csavart, fűszeres kenyérkéket magunk is elkészíthetjük otthon, megéri, mivel frissen még sokkal finomabb. A hozzávalók nagy része ráadásul valószínűleg ott vár a polcon vagy a hűtőben. Ez a verzió nagyon bőkezűen bánik a vajjal és a sajttal, így nem egy fogyókúrás fogás, de télen mindenkinek szüksége van időnként egy kis szénhidrátbombára. Majd lemozogjuk.
Csavart sajtos bagett
Hozzávalók:
- 36 dkg liszt
- 1 evőkanál méz
- fűszerezéshez rozmaring
- 1 zacskó (szárított) élesztő
- fűszerezéshez bazsalikom
- 2,5 dl víz
- pár csepp olívaolaj
- 12 dkg vaj
- fűszerezéshez petrezselyem
- fűszerezéshez kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 15 dkg sajt
Elkészítés
Öntsük egy tálba a vizet, az élesztőt és a mézet, keverjük el és hagyjuk dolgozni az élesztőt 5-10 percig. Amikor felfutott, keverjük bele a sót és a lisztet nagyjából háromdekás részletekben. Amikor a tészta kezd elválni az edény oldalától, hagyjuk pihenni öt percet. Ha minden jól csináltunk, kicsit ragadós lesz, mégsem marad semmi az ujjunkon, ha belebökünk. Olajozzuk be az edényt és a tésztát, takarjuk le konyharuhával vagy műanyag fóliával, és hagyjuk kelni egy órát.
Ezalatt elkészíthetjük a fűszervajat, amivel majd megkenjük a bagettünket. A zúzott fokhagymát elkeverjük a vajjal és a fűszerekkel. Használhatunk csak petrezselymet vagy bazsalikomot, de vegyíthetjük is őket.
Amikor letelt az egy óra, vegyük elő a tésztát, és osszuk kétfelé.
Gyúrjunk belőlük két bagettformát, és csavarjuk meg, mert így jobban néz ki, és nem rövidül meg, miután betettük a tepsibe. Most kicsit megint magára kell hagynunk, takarjuk le műanyag fóliával, és várjunk egy fél órát.
Gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, és rakjuk a közelbe a kenyértésztát, hogy még jobban dagadjon. Amikor a sütő felmelegedett, vegyük vissza a hőfokot 175-re, és süssük a bagetteket 20 percig.
Közben vegyük elő a fűszervajat, olvasszuk fel, és vágjuk kis szeletekre a sajtot. Amikor már kezd pirulni a bagett, vegyük ki, és kenjük meg vajjal. Süssük még 5-7 percet, vegyük ki, és hagyjuk hűlni negyed órát. Már így is isteni lenne, de ne hagyjuk, hogy a finom illatok elcsábítsanak, inkább dolgozzunk vele még egy kicsit, hogy még finomabb legyen.
Vagdossuk be a bagettek felületének középső háromnegyedét nagyjából 2 centinként egy kenyérvágó késsel. Most kenjük meg újra a fűszervajjal a tetején és a vágásokban is, ne spóroljunk vele, használjuk el mindet! Végül dugdossuk be a sajtszeleteket a vágásokba, rakjuk vissza 5 perce a sütőbe, amíg a sajt meg nem olvad, és több dolgunk nincs is, csak kivenni és elfogyasztani.
Kattints a képre a lépéseket bemutató galériához! |