Kókusztekercs
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 2 dl tej
- 4 evőkanál (holland) kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 50 dkg (háztartási) darált keksz
- 1 teáskanál (vagy 5 csepp Dr. Oetker rumaroma) rum
Krém :
- 20 dkg vaj
- 15 dkg + 5-8 dkg a nyújtáshoz kókuszreszelék
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
A darált kekszet a kakaóporral, a porcukorral és a tejjel összedolgozzuk, majd a rummal vagy a rumaromával ízesítjük, összekeverjük. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben fél órát pihentetjük. Közben a krémhez a porcukrot a vajjal felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a 15 dkg kókuszreszeléket. Kicsomagoljuk a keksztésztát, a deszkára 5-8 dkg kókuszreszeléket szórunk, és fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük, kb. 2 óra múlva szeletelhető.
Vaníliás karika
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
- 50 dkg + a nyújtáshoz liszt
- 1 csipet só
- 25 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 db tojássárgája
- 1 teáskanál (Dr. Oetket) sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A vajat a porcukorral felhabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a sütőport, és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet is. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát. Ezt követően lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét almavájóval (vagy egy kis átmérőjű kiszúróval) kiszúrjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a kekszek alját megmártjuk benne, és hagyjuk megdermedni.
Házi konyakos meggy
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
- 5 evőkanál konyak
- 10 dkg magozott meggy
Elkészítés
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. A meggyet összeforraljuk a konyakkal. A bonbonformákat (esetleg fém bonbonkapszlikat) ecset segítségével kikenjük a felolvasztott csokoládéval, majd hagyjuk a hűtőben megdermedni. Ezt még egyszer megismételjük, majd ha az is megszilárdult, a közepébe ültetünk egy-egy szem konyakos meggyet. (Ha szükséges, előzőleg leszűrjük a meggyet.) A tejszínt megmelegítjük.
Az olvasztott étcsokoládéból félreteszünk 2 evőkanálnyit, a maradékot a tejszínhez keverjük, és a meggyekre töltjük. Ismét kidermesztjük a hűtőben. Ezt követően bevonjuk a bonbonokat a maradék csokoládéval (ha megdermedt, óvatosan újraolvasztjuk mikróban vagy gőz felett).
Sport szelet házilag
Hozzávalók kb. 8 szelethez:
- 17 dkg vaj
- 30 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál citrom leve
- 4 evőkanál rum
- 50 dkg gesztenyemassza
Elkészítés
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal, majd a gesztenyemasszával, rummal, citromlével (robotgép segítségével) összedolgozzuk. Egy kerámiatálat több réteg fóliával kibélelünk, majd elsimítjuk benne a masszát. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük, alufóliába csomagolva kínáljuk.
Téli fagyi
Hozzávalók 12-14 darabhoz:
- 6 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 2 db tojásfehérje
- 6 dkg porcukor
Töltelék:
- 10 dkg + 6 dkg étcsokoládé
- 4 dl habtejszín
Elkészítés
A tölcsér elkészítéséhez megolvasztjuk a vajat, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a lisztet és a porcukrot. Alaposan kikeverjük, míg teljesen sima masszát kapunk, majd teáskanállal 6-7 halmot teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy kanál segítségével kb. 1 mm vékony, 10 cm átmérőjű köröket kenünk belőlük. 180 °C-os sütőben megsütjük, nagyon hamar elkészül, akkor jó, ha kb. 1 cm vastag barna széle van. Kivesszük a sütőből, és gyors mozdulatokkal tölcséreket tekerünk belőle (kúpforma híján alufóliából is készíthetünk formát, amire rátekerjük). Hagyjuk kihűlni, közben ugyanígy elkészítjük a massza másik felét is.
A töltelékhez a tejszínt közepesen kemény habbá verjük, az 5 dkg csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a tejszínhez adjuk. Tovább verjük, míg krémes-sűrű nem lesz. A tölcsérekbe adagoljuk. Felolvasztjuk a maradék 3 dkg étcsokoládét, és ezzel vonjuk be a fagyik tetejét.
Tipp: Természetesen kész fagylalttölcsérrel is elkészíthető, akkor 8 darabhoz elég a krém.
A receptek a Nők Lapja Konyha novemberi számában jelentek meg!
Ízelítő a tartalomból: – Hogyan süssünk steaket? |