Gasztro

Csináld magad: gyerekkorunk kedvenc édességei

Emlékszel még a téli fagyira és a vaníliás karikára? Mindannyian imádtuk őket, és mostantól házilag is le tudod gyártani.

Kókusztekercs

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 2 dl tej
  • 4 evőkanál (holland) kakaópor
  • 15 dkg porcukor
  • 50 dkg (háztartási) darált keksz
  • 1 teáskanál (vagy 5 csepp Dr. Oetker rumaroma) rum

Krém :

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg + 5-8 dkg a nyújtáshoz kókuszreszelék
  • 15 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A darált kekszet a kakaóporral, a porcukorral és a tejjel összedolgozzuk, majd a rummal vagy a rumaromával ízesítjük, összekeverjük. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben fél órát pihentetjük. Közben a krémhez a porcukrot a vajjal felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a 15 dkg kókuszreszeléket. Kicsomagoljuk a keksztésztát, a deszkára 5-8 dkg kókuszreszeléket szórunk, és fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük, kb. 2 óra múlva szeletelhető.

Vaníliás karika

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 50 dkg + a nyújtáshoz liszt
  • 1 csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál (Dr. Oetket) sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat a porcukorral felhabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a sütőport, és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet is. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát. Ezt követően lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét almavájóval (vagy egy kis átmérőjű kiszúróval) kiszúrjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a kekszek alját megmártjuk benne, és hagyjuk megdermedni.

Házi konyakos meggy

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 5 evőkanál konyak
  • 10 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. A meggyet összeforraljuk a konyakkal. A bonbonformákat (esetleg fém bonbonkapszlikat) ecset segítségével kikenjük a felolvasztott csokoládéval, majd hagyjuk a hűtőben megdermedni. Ezt még egyszer megismételjük, majd ha az is megszilárdult, a közepébe ültetünk egy-egy szem konyakos meggyet. (Ha szükséges, előzőleg leszűrjük a meggyet.) A tejszínt megmelegítjük. 

Az olvasztott étcsokoládéból félreteszünk 2 evőkanálnyit, a maradékot a tejszínhez keverjük, és a meggyekre töltjük. Ismét kidermesztjük a hűtőben. Ezt követően bevonjuk a bonbonokat a maradék csokoládéval (ha megdermedt, óvatosan újraolvasztjuk mikróban vagy gőz felett). 

Sport szelet házilag

Hozzávalók kb. 8 szelethez:

  • 17 dkg vaj
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál citrom leve
  • 4 evőkanál rum
  • 50 dkg gesztenyemassza
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal, majd a gesztenyemasszával, rummal, citromlével (robotgép segítségével) összedolgozzuk. Egy kerámiatálat több réteg fóliával kibélelünk, majd elsimítjuk benne a masszát. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük, alufóliába csomagolva kínáljuk.

Téli fagyi

Hozzávalók 12-14 darabhoz:

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 2 db tojásfehérje
  • 6 dkg porcukor

Töltelék:

  • 10 dkg + 6 dkg étcsokoládé
  • 4 dl habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tölcsér elkészítéséhez megolvasztjuk a vajat, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a lisztet és a porcukrot. Alaposan kikeverjük, míg teljesen sima masszát kapunk, majd teáskanállal 6-7 halmot teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy kanál segítségével kb. 1 mm vékony, 10 cm átmérőjű köröket kenünk belőlük. 180 °C-os sütőben megsütjük, nagyon hamar elkészül, akkor jó, ha kb. 1 cm vastag barna széle van. Kivesszük a sütőből, és gyors mozdulatokkal tölcséreket tekerünk belőle (kúpforma híján alufóliából is készíthetünk formát, amire rátekerjük). Hagyjuk kihűlni, közben ugyanígy elkészítjük a massza másik felét is.

A töltelékhez a tejszínt közepesen kemény habbá verjük, az 5 dkg csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a tejszínhez adjuk. Tovább verjük, míg krémes-sűrű nem lesz. A tölcsérekbe adagoljuk. Felolvasztjuk a maradék 3 dkg étcsokoládét, és ezzel vonjuk be a fagyik tetejét.

Tipp:  Természetesen kész fagylalttölcsérrel is elkészíthető, akkor 8 darabhoz elég a krém.

 

 

A receptek a Nők Lapja Konyha novemberi számában jelentek meg!

Ízelítő a tartalomból:

– Hogyan süssünk steaket?
– Jókedvre hangoló sütemények
– Készítsünk házi chipset!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top