Gasztro

A két legjobb krumplis recept vacsorára

Persze tudjuk, hogy a krumpli nem a legegészségesebb vacsora, de ha a család valami laktatóra és mégis egyszerű fogásra vágyik, akkor nem marad más hátra. Most két olyan receptet mutatunk, amelyet még a legkisebbek is imádni fognak.

Az egész úgy indult, hogy a hétvégi marhapörkölthöz túl sok krumplit főztünk, és maradt belőle 6-8 darab. Eredetileg az volt a tervünk, hogy tócsnit csinálunk belőle, de nem volt kedvünk a zsírszaghoz. Egy külföldi receptet dobtunk fel egy kicsit, és egészen finom vacsora lett belőle.

Tócsni másképp

Hozzávalók 4 fő részére:

  • ízesítéshez só
  • 2 db (felvert) tojás
  • ízesítéshez bors
  • forma kikenéshez vaj
  • 6 db (főtt, lereszelt) burgonya
  • ízesítéshez szerecsendió
  • 15 dkg (puha, zsíros) sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A krumplit összekeverjük a sajttal, majd a tojással és a fűszerekkel, és kanállal belehalmozzuk a kivajazott muffinformába. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Fokhagymás tejföllel tálaljuk.

Tipp: Aki szeretné cifrázni, az tehet a krumplihoz egy kevés pirított hagymát vagy szárított szalonnakockát is.

 

Egészen kicsi korunkban hétfőnként mindig héjában sült krumplit vacsoráztunk, amit hagymával szórtunk meg, és szalonnazsírt locsoltunk rá. Akkoriban teljesen biztosak voltunk benne, hogy nincs ennél finomabb fogás a földön. Aztán felnőttünk és rátaláltunk a fűszervajra… Fogtunk magunkat és összeházasítottuk a krumplival.

Héjában sült fűszeres krumpli

Hozzávalók:

  • 1 marék (más kemény sajt is megfelelő) parmezán
  • fejenként 2 db burgonya
  • 7-8 dkg fűszervaj
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A fűszervajhoz: vaj, fokhagyma, só, bors, petrezselyem ízlés szerint adagolva és összekeverve.

A krumplit egy nagyon éles késsel bevagdossuk, de úgy, hogy ne vágjuk el egészen, majd a mélyedésekbe kenjünk fűszervajat! Nem kell finomkodni, de azért számítsunk rá, hogy a törni fog a krumpli. Ha megvagyunk, akkor csomagoljuk alufóliába, és 180 fokos sütőben süssük 20-25 percig! Ha már 80 százalékban készen van, akkor vegyük ki a fóliából, szórjuk meg sajttal, és süssük 200 fokon még 5-10 percig, ameddig teljesen meg nem puhul, és nem lesz ropogós a teteje. Forrón, tejföllel tálaljuk.

A fűszervajhoz itt találhatsz még ötleteket!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top