A müzliszelet egy igazi energiabomba, és reggel pont erre van szükségünk, ráadásul a bolti helyett könnyen elkészíthetjük magunknak otthon, garantáltan egészséges hozzávalókból. Ebben a verzióban egyáltalán nincsen cukor, annál több a vitaminban és ásványi anyagban gazdag mag. Nagyobb adagot érdemes csinálni belőle, el fog fogyni, vagy ha mégis ellen tudunk állni neki, akkor egy légmentesen záródó dobozban vagy zacskóban tároljuk.
A hozzávalókkal variálhatunk, csak az arányokat tartsuk meg. Dió helyett tehetünk bele kesudiót, pisztáciát, mogyorót, de az is jó, ha a dió helyett is mandulát használunk, vagy fordítva. A napraforgómagot vagy a tökmagot pedig leválthatjuk lenmagra vagy szezámmagra.
Házi müzliszelet
Hozzávalók:
- 6 evőkanál vaj
- 6 dkg tökmag
- 10 dkg (aprított) mandula
- 10 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg (sótlan) napraforgómag
- 8 evőkanál méz
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg (durvára aprított) dió
- ízlés szerint (vagy vanília) vaníliás cukor
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal, tökmaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.
Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal. A gyerekek biztosan imádni fogják.