Gasztro

Így szokj rá a reggelizésre!

Nincs rá időd vagy nem vagy éhes, ezért inkább kihagyod a reggelit? Segítünk, hogyan kezdd egészségesebben a napot.

Így szokj rá a reggelizésre!A magyar felnőttek harminc százaléka egyáltalán nem reggelizik, vagy néhány napot kihagy a héten egy tavalyi felmérés szerint. Ezt általában arra fogjuk, hogy nincsen időnk vagy fogyókúrázunk.

„Gyakori indok még, hogy az emberek egy részének reggel még nincs étvágya – mondta el a Nők Lapja Cafénak Schmidt Judit dietetikus. – Ilyenkor szokott becsúszni még délelőtt egy csoki, kávé, péksütemény, vagy ami éppen útba jön. Ez nagyon rossz hozzáállás. Természetesen nem szabad erőltetni a reggelit, de fokozatosan hozzá lehet szokni.”

Így jobban csúszik

Ezt úgy is el lehet kezdeni, hogy legalább egy jó nagy pohár vizet, langyos teát vagy narancslevet megiszunk, ettől már aktivizálja magát az emésztőrendszer. Később akár frissen facsart narancslével is elpepecselhetünk, ha rászoktunk az ízére. A dietetikus a turmixokat is ajánlja még, mert ételek és italok egyben, azaz megfelelnek egy komplett reggelinek, mégis könnyebben lecsúsznak. Ebben a megfázásos időszakban nagyon jók még a friss zöldséglevek, például ha a rágcsálásra nem visz rá minket a lélek, akkor lepréselhetünk egy kis paradicsomot, retket, sárgarépát vagy almát céklával.

Készülj rá!

Időhiány esetén segíthet, ha már előző este kigondoljuk, mi lesz a reggeli, és előkészítjük a hozzávalókat, még az evőeszközöket is. Például megfőzhetünk egy kemény tojást, és akkor reggel csak rá kell szeletelni a kenyérre vagy összekeverhetjük joghurttal a zabpelyhes müzlit, így már puha lesz, amikor elővesszük a hűtőből. Reggelizésre csábíthatjuk magunkat néha egy kis édességgel is, így délután már kevésbé kívánunk valami nassolnivalót.

Segíthet még, ha rászoktatjuk magunkat, hogy együtt reggelizzünk a párunkkal vagy a családdal. Ezt nem mindig könnyű összeszervezni, de megéri, mert máris nyugodtabban kezdjük így a napot. Ha mégsem sikerül még otthon megreggelizni, akkor végső esetben a munkahelyen is pótolhatjuk, de lehetőleg ne a számítógép előtt.

Így szokj rá a reggelizésre!

Ha nincs benned kakaó

„Felnőttekre is igaz, de főleg gyerekeknél lehet észrevenni, hogy üres gyomorral kevésbé tudnak koncentrálni, rosszabbul működik a memóriájuk, szélsőséges esetben ki is eshetnek a padból – magyarázta a dietetikus. – Vagy ólmos álmosság tör rájuk, amit nem a pihenés hiánya okoz, hanem a vércukorszint hirtelen leesése. Ha nem isznak, annak enyhébb kiszáradás is lehet a következménye.”

Fogyókúrázni a reggeli kihagyásával felesleges, a kutatások azt mutatják, hogy akik nem reggeliznek, azok hajlamosabbak az elhízásra. Bár sokan arra hivatkoznak, hogy a reggeli után megjön az étvágyuk, és utána egész nap esznek.

Így hizlal, ha kihagyod

„Ez nem így működik, mert a kihagyott reggeli után könnyen leeshet a vércukorszintünk, ezért ebédnél mindent befalunk, utána pedig elálmosodunk, mert túl sokat ettünk – mondta Schmidt Judit. – A túl magas vércukorszint kompenzálására a kelleténél több inzulin termelődhet, emiatt hirtelen megint leeshet vércukorszintünk, erre jön délután a csoki és a kávé, és még vacsoránál is bepótoljuk az addigi hiányt. Így a Így szokj rá a reggelizésre!vércukorszintünk egész nap hullámzik, ami kedvez a zsír lerakódásának, mivel az inzulin a zsír lerakódásáért felelős hormon.”

Ezért mondják, hogy érdemes naponta 5-6-szor enni, de kevesebbet, mert így sosem leszünk olyan éhesek, hogy degeszre tömjük magunkat. Ha három-négy óránként eszünk valamit, akkor nem ingadozik nagyon a vércukorszintünk. Így tudjuk tartani a súlyunkat, vagy pluszmozgással fogyni is tudunk.

Ezért raktározunk

Van, aki azzal érvel a reggeli ellen, hogy az ősember sem evett reggel, mivel nem várta megpakolt hűtő a barlangban felkelés után. Ez igaz, de pont akkoriban alakult ki a szervezetnek az a mechanizmusa, hogy ha nincs étel, akkor minél több zsírt próbál elraktározni. Hiszen ha hetekig nem lőttek mamutot, akkor az élte túl az éhezést, aki nagy tartalékokkal rendelkezett. Azóta hiába juthatunk minden nap ételhez, a szervezetünk erre még nem állt át. Ha kihagyunk egy étkezést, akkor veszi a jelet, hogy nincs étel, raktározni kell a későbbiekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top