Az alapok
Összesütött sajtos szendvics
1. hozzávaló kategória neve:
- szendvicsenként 2 szelet kenyér
- valamilyen kence: majonéz, vaj, fűszervaj, vagy akár mustár is lehet libazsír
- valamilyen zsíros, jól olvadó sajt (a trappista például pont ilyen) sajt
Elkészítés
A kenyér belső oldalát megkenjük az általunk kiválasztott kencével, majd belehalmozunk annyi sajtot, amennyit nem sajnálunk. Jól felforrósítunk egy serpenyőt, a szendvicsnek azt a felét is bevajazzuk amelyiket először sütjük át. 2-3 percig sütjük úgy, hogy egy nehéz fazékkal lenyomjuk. Majd csere, de úgy, hogy az eddig sületlen oldalt is megkenjük vajjal. Újabb 2-3 perc és kész. Csípős savanyúsággal tálaljuk.
Haladóknak:
A feladat egészen egyszerű, kenyér helyett leveles tésztát használunk, és serpenyő helyett sütőben sütjük.
Sajtos-sonkás szendvics
Hozzávalók:
- kenéshez vaj
- nyers leveles tészta (nem bajlódunk, készen vesszük) leveles tészta
- pár szelet sonka
- zsíros sajt bele és egy kevés a tetejére sajt
Elkészítés
A leveles tésztát kihajtjuk, és két egyforma részre vágjuk. Az egyiket vékonyan megkenjük vajjal és belefektetjük a sajtot és a sonkát, majd rátesszük a másik oldalt is. A hatalmas szendvicset kockákra vagy háromszögekre vágjuk és 200 fokos sütőben 15-18 percig sütjük, ameddig aranybarna nem lesz. Az utolsó 5 percben megszórjuk sajttal és rápirítjuk.
Mindent bele:
Az ötletet az adta, hogy vacsoravendégek jöttek úgy, hogy nagyjából semmi nem volt otthon, csak 20 deka gomba, és a sarki közért meglehetősen leharcolt kínálata.
Rántottás-gombás-baconos szendvics
Hozzávalók:
- pár szelet (lehet sonka is) bacon
- ízlés szerint fűszerzett, vajon pirított gomba
- fejenként két szelet kenyér
- ízlés szerint készült rántotta
Elkészítés
A kenyerek mindkét oldalát megkenjük vajjal, majd serpenyőben 2-3 percig sütjük őket oldalanként. Ha megvagyunk, akkor a szendvicset a kép alapján összeépítjük, bacon-rántotta-gomba, majd melegen tálaljuk. Egy pohár sör vagy fröccs isteni mellé.