Édes és egészséges: ritka az ilyen ideális párosítás, de erre a szilvás müzlire igaz. A boltban kapható keverékekben néha tobzódnak a cukrok és adalékanyagok, ezért érdemes otthon összeállítani magunknak. A száraz hozzávalókat aztán reggelente kiegészíthetjük friss gyümölcsökkel.
Aszalt szilvás müzli
Hozzávalók:
- 2 evőkanál mazsola
- 4 evőkanál zabpehely
- 1 pohár (lehet tej is) natúr joghurt
- 1 evőkanál lenmag
- 8 db (felaprítva) aszalt szilva
- 2 evőkanál zabkorpa
Elkészítés
Kanalazzuk össze egy kis tálba a hozzávalókat, keverjük össze, és öntsük le tejjel. Várjunk legalább tíz percet, amíg megpuhul a zabpehely, vagy ha el akarjuk kerülni a reggeli kapkodást, akkor már este összeállíthatjuk, és reggelre még finomabbra puhul a hűtőben. A száraz hozzávalókból egy nagyobb adagot is készíthetünk, akár a gyerekekkel közösen, így később ők is szívesebben esznek belőle. A munkahelyre is bevihetjük, ha egy helyes üvegbe rétegezzük a natúr joghurttal és friss gyümölccsel, mondjuk fahéjas, párolt almakockákkal.
Ha meguntad volna a zabpelyhet, a kukoricapelyhet és a többi szokásos müzlialapanyagot, akkor kipróbálhatod az amarántmagot. Ez az inkák eledele volt, igazi egészségbomba, rengeteg benne a protein, tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot és B-vitamint. Az íze finom, diószerű, és úgy kell megfőzni, ahogy a rizst, de ha már belejöttünk, nagyobb adagot is készíthetünk belőle, és amit nem használunk, azt a hűtőben tartalékolhatjuk egy hétig.
Fahéjas inka müzli
Hozzávalók:
- ízlés szerint fahéj
- ízlés szerint dió
- 1 pohár natúr joghurt
- ízlés szerint méz
- 1 db alma
- 1 fél csésze (főtt, mag) amaránt
Elkészítés
Egy deci maghoz két deci vizet számoljunk, és főzés előtt mossuk át jó alaposan, különben keserű maradhat. Egy kis olívaolajon pirítsuk meg, forraljuk fel egy negyed kiskanál sóval, majd vegyük alacsony fokozatra, és fedő alatt pároljuk egy negyedórát. Végül zárjuk le, és hagyjuk még öt percet állni.
A reggelinkhez vegyünk egy fél csészényi főtt amarantot, reszeljünk le hozzá egy kisebb almát, szórjuk meg fahéjjal. Adjunk hozzá két evőkanálnyi durvára aprított diót, és keverjük össze egy pohár natúr joghurttal és egy kis mézzel. Ha kicsit több az időnk, az almát kockára vágva meg is párolhatjuk. A munkahelyünkre is bevihetjük, ha az egészet egy kisebb befőttesüvegbe rétegezzük.
Az amerikaiak a zabpelyhet úgy eszik, hogy vagy megfőzik előbb, vagy sütőben megpirítják. Ez utóbbi változat a granola, amihez még mézet, magokat, aszalt gyümölcsöket és egy kevés olívaolajat is kevernek. Ebből mindenképp érdemes egy nagyobb adagot elkészíteni. Olyan lesz, mint a boltban kapható drága, egészséges müzlik.
Granola
Hozzávalók:
- 1,5 teáskanál só
- fél csésze olívaolaj
- ízlés szerint fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 csésze zabpehely
- fél csésze méz
- háromnegyed csésze aszalt gyümölcs
- 2 csésze mag (például napraforgómag, mandula, mogyoró, dió, tökmag, lenmag) mag
Elkészítés