Virslis-hagymás lángos
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 3 dkg élesztő
- 1 dl víz
- ízesítéshez őrölt bors
- 1,5 dl tej
- sütéshez + 3 ek. olaj
- 3 vöröshagyma
- 1 tojás
- 2 csipet + ízesítéshez só
- 1 ek. cukor
- 10 (kettévágott) virsli
Elkészítés
Langyosítsuk meg a tejet és a vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot és egy evőkanál lisztet, majd hagyjuk felfutni kb. 15 perc alatt.
A lisztet, a sót és a tojást tegyük egy tálba, és a kovásszal gyúrjuk tésztává. A tésztát jól dagasszuk ki (lehetőleg kézzel), majd a félórás pihentetés-kelesztés után a dagasztást ismételjük meg. A felaprított hagymát a forró olajon pirítsuk meg, tegyük rá a sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, egy fél evőkanál liszttel sűrítsük be, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztát lisztezett deszkán óvatosan nyújtsuk ki, vágjuk négyzetekre, 2 fél virslit helyezzünk bele, illetve rakjunk bele 1-1 kanállal a hagymás szaftból. Tojással kenjük meg a tészta széleit, és hajtsuk félbe. Forró olajban süssük ki.
Sült hot dog
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 4 szelet bacon
- sütéshez olaj
- ízlés szerint mustár
- 20 dkg (trappista, edami, cheddar vagy ami van otthon) reszelt sajt
- 4 db (hot-dog) kifli
- 4 db virsli
- ízlés szerint ketchup
Elkészítés
A virsliket vagy a kolbászokat egyik oldalukon hosszában óvatosan megvágjuk (ne vágjuk át teljesen), és a résbe beletömködjük a csíkokra vágott sajtot. Az így megtöltött virsliket körbetekerjük egy-egy szelet szalonnával, és előmelegített grillsütőn vagy kiolajozott tepsiben megsütjük őket. Közben néha fordítunk rajtuk egyet, így a szalonna minden része egyenletesen megsül.
A félbevágott hot dog kiflik belső részét serpenyőben, sütőben vagy a kenyérpirító rácsán megpirítjuk egy kicsit, majd megkenjük mustárral és ketchuppel.
A szeletekre vágott hagymát egy kis olívaolajon barnára pirítjuk, egyenletesen teszünk a kiflik alsó felére, ráhelyezzük a megsült virsliket, és rátesszük a tetejét, majd megszórjuk sajttal, tepsibe tesszük és 5-10 perc alatt rápirítjuk a sajtot.
Virslinyalóka
Hozzávalók:
- 1 db tojássárgája
- ízlés szerint mustár
- 1 csomag leveles tészta
- 10 db (félbevágott) virsli
Elkészítés