Gasztro

Gulyáskörkép a világ körül

A gulyás a mi levesünk, nem is leves, inkább nemzeti jelkép. Törökök, mongolok és világválság ide vagy oda, nincs az a csapás, ami a gulyást letörölhetné a nagy magyar étlapról. Etetjük is vele a külföldieket rogyásig, akiknek valójában fogalmuk sincs arról, hogy mi is az a gulyás. Megnéztük, hogy milyen infókat kapnak az ide látogató turisták a híres magyar gulyásról.

Elsőként nézzük, hogy gasztrolexikonok legnagyobbika, a Larousse gasztronómia mit ír a kedvencünkről.

GULYÁS Magyar étel, amely a magyar marhapásztorok nevét viseli. Ennek a marhahúsból hagymával, pirospaprikával és burgonyával készült ételnek az eredete a 9. századra nyúlik vissza, a magyar államalapítás előtti időkre, amikor a nomád törzsek táplálkozása életmódjukhoz alkalmazkodott. Akkoriban a hússzeleteket hagymával lassan párolták, amíg a levük teljesen el nem forrott, majd a napon szárították és tömlőbe áttöltötték, úgy vitték magukkal; szabadtéri táborhelyeiken ragut (pörköltet) vagy levest készítettek olyan módon, hogy a húst a vízben karórépával összefőzték. A paprika csak későbbi korban került az ételbe.”

Mgé több gulyás itt!
Még több gulyás itt!

A jó magyar gulyás egyébként mindenhol máshogyan készül, tipikusan igaz rá az ahány ház, annyi szokás feltevés, viszont abban mindenki egyetért, hogy marhahúsból, sok hagymával és paprikával az igazi. Valaki főz bele krumplit és egyéb zöldségeket, más pedig utána teszi bele a krumplit, sőt olyan is akad, aki tejföllel ízesíti. Ehhez képest viszont külföldön egészen bizarr kép él a szakácsnők fejében arról, hogy mi is az a gulyás.

Az allrecipes.com oldalán például egy paradicsomos tésztát jelent, és csak annyiban hasonlít a mi gulyásunkra, hogy marhahússal készül. Pirospaprika helyett chilit használnak hozzá, és a húshoz adnak egy jó adagnyi paradicsompasztát is.

De találtunk darált húsból készült változatot is, ami talán csak annyiban tért el a bolognaitól, hogy sokkal több rajta a lé és spagetti helyett csőtésztával tálalják.

Olaszországban a gulyás egy lassan főtt vasárnapi egytálétel, amibe nagyjából mindent belepakolnak, ami a hűtőben maradt. A környező országokban is készítenek fogásokat gulyás név alatt, de ezek inkább pörköltre hasonlítanak, és hol savanyú káposztával, hol pedig polentával turbózzák fel, attól függően, hogy az adott tájegységre mi a jellemző. Néhány dolog mindegyik receptben közös: lassan főzik, kiadós egytálételnek számít, és a legtöbb esetben marhából készül. Ezeken kívül azonban köszönő viszonyban sincs a magyarok gulyásával.

Eközben Amerikában

Fagyasztva
Fagyasztva

Abban biztosak voltunk, hogy az amerikaiak sem maradtak ki a gulyásőrületből, de fogalmunk sem volt, hogy mit műveltek vele a tengerentúlon.

A legtöbben az olasz vonalon maradtak rajta, és tésztával készítik. Egyes elvetemült háziasszonyok viszont még egy kevés olasz (bármit is jelentsen) fűszerkeverékkel is megbolondítják. Aki pedig igazán hardcore fogyasztó, az pulykából és marhából vegyesen főzi, és a végén egy kevés szójaszósszal is megbolondítja.

A legmegdöbbentőbb recepteket pedig azoknál a háziasszonyoknál találtuk, akik a fagyasztás szerelmesei. Ők egyszerűen egy zacskóban lefagyasztják az összes gulyásalapanyagot, majd egyszerre főzik meg őket, és felöntik alaplé és paradicsomlé keverékével. Ezek után pedig csodálkozik bárki is, hogy a turisták még mindig nagyot néznek, ha igazi gulyás kerül eléjük az asztalra?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top