Az általános iskolások közel kétharmada semmilyen tejterméket nem fogyaszt, tejet is csak alig valamivel több mint a fele iszik.
Kutatások mutatnak rá, hogy esetükben meghatározó a különböző vitaminitalok, márkásnak és „trendinek” sugallt üdítők, jeges teák fogyasztása, amelyek tulajdonképpen a tej (és tejtermékek) konkurenciatermékeként jelentek meg a piacon, azonban funkcióiban a tejtermékek pozitív élettani hatását messzemenően nem tudják helyettesíteni.
Nagyításhoz kattints a képre! |
A fenti kedvezőtlen tendencián kíván változtatni egy a termékkört népszerűsítő, a szakma és a kormányzat közötti összehangolt intézkedéssorozat, amelyben meghatározó és központi szerepe van az iskolatej-programnak.
A másfél évtizede működő iskolatej-programnak nemcsak tejgazdasági jelentősége meghatározó, hanem ifjúságpolitikai és társadalompolitikai összefüggései is jelentősek.
A program fő rendeltetése az óvodások, általános iskolások, a középfokú nevelés-oktatásban részt vevő szak- és középiskolai tanulók tejjel és/vagy tejtermékkel történő ellátása.
A program további célja minél több hazai előállítású minőségi tejtermék előállításának előmozdítása, és a fiatal generáció egészséges fejlődésének a további meglapozása, hiszen ebben a korban rögzülnek egy életre bizonyos magatartásformák, étkezési szokások.
Az iskolatej-program 1998. szeptember 1-jétől indult (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében).
A programban történő részvétellel kapcsolatos feltételek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál, illetve a http://iskolatej.kormany.hu/ címen érhetők el.