Túrós batyu
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 db, kenéshez tojás
- 3 dl tej
- 7,5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
Töltelék:
- 10 dkg cukor
- 50 dkg (rögös) túró
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél db citrom reszelt héja
- 2 dkg búzadara
Elkészítés
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen letakarva hagyjuk kelni fél óráig.
A túrót jól összekeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal, a darával és a felvert tojással.
Aztán a tésztát kb. 40×40 cm-es négyzetté nyújtjuk, majd keresztben-hosszában négybe-négybe vágjuk, azaz 16 kis négyzetté.
Mindegyikre 1-1 jó evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a szemben lévő csücsköket egymásra hajtva batyut formázunk. A tésztavégeket egymásra hajtáskor kenjük meg kicsit tojással (a tetejéhez valóból lehet elvenni), hogy sütéskor ne nyíljanak szét
Tepsire rendezzük a batyukat. Ha túl közel kerülnek egymáshoz, az oldalukat kenjük meg olvasztott margarinnal, hogy ne ragadjanak össze süléskor.
Tetejüket tojással lekenjük, így hagyjuk pihenni, míg a sütőnk bemelegszik.
Sütőben mosolygós pirosra sütjük.
Sütési hőfok: 160 °C
Sütési mód: hőlégkeveréses
Tepsi mérete: 35×35 cm