A kávés szaloncukornak több elkészítési módja létezik, egyik sem bonyolult, így bátran válasszuk ki, amelyik a legszimpatikusabb:
Rumos-kakaós szaloncukor
Hozzávalók:
- 0,5 kg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 dl víz
- ízlés szerint kakaópor
- kevés (lehet rumaroma is) rum
- 0,5 dl kávé
Elkészítés
Forraljuk fel a cukrot a vízzel, keverjük hozzá a feketekávét, a vajat és a rumot, és jól gyúrjuk össze. Érdemes kicsit száradni hagyni, majd formázzunk kis kupacokat, hempergessük kakaóba, és csomagoljuk – érdemes például aranyszínű fóliát használni, ami frissen is tartja.
Diós-kávés változat
Hozzávalók:
- bevonáshoz vaj
- bevonáshoz étcsokoládé
- 15 dkg dió
- 15 dkg porcukor
- 3 evőkanál lekvár
- 15 dkg darált keksz
- 0,5 dl kávé
Elkészítés
Összekeverjük a diót, kekszet és a cukrot, és hozzáadunk 3 evőkanál lekvárt (bármilyen jó, ami ízben passzol, narancsdzsemmel például nagyon különleges lesz).
Ezt követően jöhet hozzá a kávé, míg egy jól gyúrható állagú masszát nem kapunk. A gőz felett felolvasztott csokoládét elkeverjük a vajjal, ebbe forgatjuk a kész szaloncukrokat, megvárjuk, míg megszilárdul, és becsomagoljuk.
Tipp: – Belenyomkodhatjuk egy lapos tálba is, majd kis téglalap vagy kockaformákra is vághatjuk. – Ha gyerekek is esznek belőle, akkor ne készítsük túl erősre a kávét. |