Kéksajttal töltött csirkemell diómártással és tagliatellével
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 40 dkg tagliatelle
- 3 levél zsálya
- 25 dkg darált dió
- 80 dkg (bőrös) csirkemell
- ízesítéshez őrölt bors
- 20 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 3 dl tej
- pár csepp olaj
- 20 dkg rokfort sajt
Elkészítés
A csirkemelleket felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. A kéksajtot 4 darab hüvelykujjnyi vastag hasábra vágjuk, a húsba töltjük. Sózzuk, kevés olajon minkét oldalát elősütjük, majd bőrrel felfelé tepsibe tesszük. 8-10 dkg vajat morzsolunk rá, és 190 °C-os sütőben 10 percig sütjük.
Közben a diómártáshoz a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, sózzuk, enyhén borsozzuk, majd állandó kevergetés mellett lassan forraljuk 5-8 percig. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és zsályát, kis lángon pirítjuk kicsit, majd beletesszük a tésztát, összeforgatjuk. A felszeletelt csirkemellet a tésztával és a diómártással tálaljuk.
Aszalt barackos csirkemell camparimártással
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez cukor
- ízesítéshez fehérbors
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 6 dl narancs leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 25 dkg rizs
- 2 db, szeletekre szedve, kifilézve narancs
- 60 dkg csirkemell
- 0,5 dl tejszín
- 1 szál sárgarépa
- 20 dkg (szeletelt) bacon
- ízesítéshez só
- 1 dl campari
Elkészítés
Két dl vizet 2 evőkanál cukorral felforralunk, beletesszük a sárgabarackot, 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemellből hüvelykujjnyi csíkokat vágunk, sózzuk, borsozzuk. A barackokat háromnegyedig bevágjuk, majd elcsavarjuk, és minden csirkecsíkra teszünk egyet-egyet. (Körülbelül olyan hosszú lesz így a barack, mint egy csirkecsík, azért jó így bevágni, mert nem esik ki, mikor a baconbe csavarjuk.) Mindegyik csíkot baconbe tekerjük, fogvájóval átszúrjuk, magas falú tepsibe tesszük, a barack főzőlevével kicsit meglocsoljuk, és 190 °C-os sütőben 12 percig sütjük. Közben a narancslevet felforraljuk, egy kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, hozzáadjuk a camparit, a tejszínt és a kifilézett narancsszeleteket is. Egyet forralunk rajta. A répát nagyon vékony csíkokra vágjuk, sós forró vízben leforrázzuk, majd a főtt rizshez keverjük. A húst a rizzsel és a mártással tálaljuk.
Csirkés-almás-hagymás torta burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre:
- nyújtáshoz liszt
- ízesítéshez fehérbors
- 2 db (zöld) alma
- ízlés szerint szerecsendió
- 70 dkg burgonya
- ízesítéshez majoranna
- 60 dkg csirkemell
- 3 dl tejszín
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 1 dl tej
- pár csepp olaj
- 2 db vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 50 dkg vajas tészta
Elkészítés
A csirkemellet és a zöld alma meghámozott húsát 1×1 cm-es kockára vágjuk. A vajas tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 18 cm átmérőjű tortaformát. 4 percre 170 °C-os sütőbe tesszük. A csirkét kevés olajon elősütjük, sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát 1×1 cm-es kockára vágjuk, kevés olajon üvegesítjük, majd hozzáadjuk a csirkét és az almát, megszórjuk szerecsendióval, majoránnával. Hozzáadunk 2 dl tejszínt és a tojássárgájákat, és óvatosan összeforraljuk. Az elősütött vajas tésztába töltjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, levét leöntjük, áttörjük, és habosra keverjük a maradék tejszínnel, a vajjal és a tejjel. Csillagcsöves habzsákból a ragu tetejére nyomjuk, 160 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Óriás csirkerolád parajjal, körtével és camembert-rel
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 40 dkg alma
- 10 dkg spenótlevél
- ízesítéshez szerecsendió
- 10 dkg darált dió
- 2 db körte
- 5 fél csirkemell
- sütéshez olaj
- 1 db tojás
- 15 dkg camembert
Elkészítés
A csirkemellfiléket a vékony felétől a vastag irányába bevágjuk úgy, mintha félbe szeretnénk vágni, de nem vágjuk át teljesen, így nyitott szeletet kapunk. Óvatosan kiklopfoljuk, besózzuk. Frissen tartó fólián egymás mellé helyezzük a szeleteket úgy, hogy az egyik egy kicsit fedje a másikat. Hosszában haladva rátesszük a másik kettőt úgy, hogy fedjék az előző két szeletet és egymást is. (Mintha egymás mellé tennénk a két tenyerünket úgy, hogy a kisujjaink is fedik egymást, és az ujjbegyeinkre is kerülne még két tenyér.) Az ötödik kiklopfolt szeletet a húsok közepére helyezzük, erre jön a töltelék. A körtét megmossuk, magházát eltávolítjuk, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle, és a teljes húsfelület harmadánál a húsra halmozzuk. Így járunk el a sajttal is, majd ugyanarra a részre halmozzuk a megmosott, leszárított parajleveleket, és megszórjuk szerecsendióval. A húsfelület jobb és bal oldalát behajtjuk, és magunktól távolítva, a fólia segítségével szorosan felgöngyöljük, így 7-8 cm átmérőjű roládot kapunk. A fóliát levesszük, a húst kiolajozott alufóliába tekerjük, 180 °C-os sütőben 35 percig sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát. Megkenjük a felvert tojással, megforgatjuk a darált dióban. Mellétesszük a megmosott, félbevágott almákat, visszatesszük a sütőbe, és 190 °C-on még 15 percig sütjük.
A receptek a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is! Ízelítő a tartalomból: |