Gasztro

Süss húst gyümölcsökkel!

A karácsonyi asztalon mindig jól mutatnak a különleges ízkombinációk. Most húsokat és gyümölcsöket házasítunk.

Kéksajttal töltött csirkemell diómártással és tagliatellével

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 40 dkg tagliatelle
  • 3 levél zsálya
  • 25 dkg darált dió
  • 80 dkg (bőrös) csirkemell
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 20 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dl tej
  • pár csepp olaj
  • 20 dkg rokfort sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemelleket felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. A kéksajtot 4 darab hüvelykujjnyi vastag hasábra vágjuk, a húsba töltjük. Sózzuk, kevés olajon minkét oldalát elősütjük, majd bőrrel felfelé tepsibe tesszük. 8-10 dkg vajat morzsolunk rá, és 190 °C-os sütőben 10 percig sütjük.
Közben a diómártáshoz a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, sózzuk, enyhén borsozzuk, majd állandó kevergetés mellett lassan forraljuk 5-8 percig. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és zsályát, kis lángon pirítjuk kicsit, majd beletesszük a tésztát, összeforgatjuk. A felszeletelt csirkemellet a tésztával és a diómártással tálaljuk.

Aszalt barackos csirkemell camparimártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez cukor
  • ízesítéshez fehérbors
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 6 dl narancs leve
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 25 dkg rizs
  • 2 db, szeletekre szedve, kifilézve narancs
  • 60 dkg csirkemell
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 szál sárgarépa
  • 20 dkg (szeletelt) bacon
  • ízesítéshez só
  • 1 dl campari
Kategóriaebéd
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Két dl vizet 2 evőkanál cukorral felforralunk, beletesszük a sárgabarackot, 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemellből hüvelykujjnyi csíkokat vágunk, sózzuk, borsozzuk. A barackokat háromnegyedig bevágjuk, majd elcsavarjuk, és minden csirkecsíkra teszünk egyet-egyet. (Körülbelül olyan hosszú lesz így a barack, mint egy csirkecsík, azért jó így bevágni, mert nem esik ki, mikor a baconbe csavarjuk.) Mindegyik csíkot baconbe tekerjük, fogvájóval átszúrjuk, magas falú tepsibe tesszük, a barack főzőlevével kicsit meglocsoljuk, és 190 °C-os sütőben 12 percig sütjük. Közben a narancslevet felforraljuk, egy kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, hozzáadjuk a camparit, a tejszínt és a kifilézett narancsszeleteket is. Egyet forralunk rajta. A répát nagyon vékony csíkokra vágjuk, sós forró vízben leforrázzuk, majd a főtt rizshez keverjük. A húst a rizzsel és a mártással tálaljuk.

Csirkés-almás-hagymás torta burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • nyújtáshoz liszt
  • ízesítéshez fehérbors
  • 2 db (zöld) alma
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 70 dkg burgonya
  • ízesítéshez majoranna
  • 60 dkg csirkemell
  • 3 dl tejszín
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • pár csepp olaj
  • 2 db vöröshagyma
  • ízesítéshez só
  • 50 dkg vajas tészta
Kategóriafőétel
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemellet és a zöld alma meghámozott húsát 1×1 cm-es kockára vágjuk. A vajas tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 18 cm átmérőjű tortaformát. 4 percre 170 °C-os sütőbe tesszük. A csirkét kevés olajon elősütjük, sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát 1×1 cm-es kockára vágjuk, kevés olajon üvegesítjük, majd hozzáadjuk a csirkét és az almát, megszórjuk szerecsendióval, majoránnával. Hozzáadunk 2 dl tejszínt és a tojássárgájákat, és óvatosan összeforraljuk. Az elősütött vajas tésztába töltjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, levét leöntjük, áttörjük, és habosra keverjük a maradék tejszínnel, a vajjal és a tejjel. Csillagcsöves habzsákból a ragu tetejére nyomjuk, 160 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Óriás csirkerolád parajjal, körtével és camembert-rel

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 40 dkg alma
  • 10 dkg spenótlevél
  • ízesítéshez szerecsendió
  • 10 dkg darált dió
  • 2 db körte
  • 5 fél csirkemell
  • sütéshez olaj
  • 1 db tojás
  • 15 dkg camembert
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemellfiléket a vékony felétől a vastag irányába bevágjuk úgy, mintha félbe szeretnénk vágni, de nem vágjuk át teljesen, így nyitott szeletet kapunk. Óvatosan kiklopfoljuk, besózzuk. Frissen tartó fólián egymás mellé helyezzük a szeleteket úgy, hogy az egyik egy kicsit fedje a másikat. Hosszában haladva rátesszük a másik kettőt úgy, hogy fedjék az előző két szeletet és egymást is. (Mintha egymás mellé tennénk a két tenyerünket úgy, hogy a kisujjaink is fedik egymást, és az ujjbegyeinkre is kerülne még két tenyér.) Az ötödik kiklopfolt szeletet a húsok közepére helyezzük, erre jön a töltelék. A körtét megmossuk, magházát eltávolítjuk, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle, és a teljes húsfelület harmadánál a húsra halmozzuk. Így járunk el a sajttal is, majd ugyanarra a részre halmozzuk a megmosott, leszárított parajleveleket, és megszórjuk szerecsendióval. A húsfelület jobb és bal oldalát behajtjuk, és magunktól távolítva, a fólia segítségével szorosan felgöngyöljük, így 7-8 cm átmérőjű roládot kapunk. A fóliát levesszük, a húst kiolajozott alufóliába tekerjük, 180 °C-os sütőben 35 percig sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát. Megkenjük a felvert tojással, megforgatjuk a darált dióban. Mellétesszük a megmosott, félbevágott almákat, visszatesszük a sütőbe, és 190 °C-on még 15 percig sütjük.

Süss húst gyümölcsökkel

 

A receptek a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!

Ízelítő a tartalomból:
Karácsonyi sütemények
Zöldséges fogások
Szilveszteri finomságok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top