Kezdjük azzal, hogy a nagy gofritörténelem két receptet különböztet meg egymástól. Az egyik a ropogósra sült sütőporos változat, ami igazából egy sűrűbb palacsintatészta, a másik pedig a Belgiumban ismert élesztős változat. Ez jóval tartalmasabb, mint a másik, és a sülési ideje is hosszabb nagyjából 10 perccel. Mi most mindkettőre megmutatjuk a nekünk leginkább bevált receptet.
Gofri-élesztős változat
Hozzávalók 4-6 fő részére:
- 40 dkg liszt
- 6 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 0,5 l tej
- 12 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk egy kanál cukorral és 1 langyos tejjel. Majd jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval. 1 órán át kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk belőle és vajjal kikent gofrisütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Gofri-hagyományos változat
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 13 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 2,5 dl tej
- 13 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, majd sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a sütőport, majd hozzákeverjük a vajhoz. A tejjel fellazítjuk a tésztát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáadjuk a tésztához. Gofrisütőben 5-7 perc alatt készre sütjük.
Ezt a két alapreceptet könnyen variálhatjuk. Az élesztős tésztába keverhetünk fahéjat és sütőtökpürét, a tojáshabosból pedig kihagyhatjuk a cukrot és mehet bele spenót vagy sonka. Kezeljük úgy a gofritésztát, mint egy egyszerű palacsintatésztát, amibe bátran tehetünk gyümölcsöt vagy zöldséget. Gyors és változatos vacsora lehet belőle.
Tippek fogyókúrázóknak: ez a fajta tészta tökéletesen működik teljes kiőrlésű liszttel és édesítőszerrel is.
|
|
Ha már van gofrisütőd…
Akkor kár lenne csak évente kétszer használni, használd úgy, mint egy hagyományos kontakt grillt. Csinálhatsz benne tócsnit vagy akár fahéjas csigát is.
A fahéjas csigához használd az élesztős változatot, csak a liszt mennyiségét emeld fel 6-8 dekával, attól függően, hogy mennyire kemény az alaptésztád. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát kapj. Nyújtsd ki 4-5 milliméter vastagságúra, majd kenj rá fahéjjal és cukorral kikevert puha vajat. Tekerd fel és vágd 3 centis csíkokra, majd tegyél annyi tekercset a sütőbe, amennyi belefér. 15 perc alatt süsd készre.
A család másik kedvence a gofrisütőben sült tócsni. A krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd félkilónként 2 tojás adunk hozzá, és egy kevés, 3-4 kanálnyi lisztet. Sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott gofrisütőben ropogósra sütjük. Fokhagymás tejföllel tálaljuk. Elképesztően finom.