Adjuk meg a módját: az ír kávé akkor lesz “igazi”, ha hőálló üvegpohárban tálaljuk, amelyben jól látszódnak a keveredő összetevők. A kávézókban általában kifejezetten ilyen italok szervírozására alkalmas, minikorsószerű pohárban szokták felszolgálni.
A klasszikus: ír kávé
Hozzávalók:
- ízlés szerint tejszín
- 2-3 teáskanál barnacukor
- 1 adag (eszpresszó) kávé
- 3 cl (ír) whisky
Elkészítés
Beleöntjük a pohárba a whiskyt és a cukrot, és jól elkeverjük. A klasszikus változatnál a cukrot vagy előre, vagy utólag, akár a gőzölőkarral karamellizálják, de ha ezt meg akarjuk spórolni, akkor elég, ha a nagyon forró kávéval felengedjük. Majd a felhabosított tejszínt is hozzáöntjük, de úgy, hogy a kávé felszínén réteget alkosson – ezt könnyebb úgy elérni, ha nem rögtön a pohárba csorgatod, hanem egy kanállal irányítod, mintegy a felszínén tartod.
A legenda szerint az ír kávét egy a zord időjárás miatt veszteglő repülőgép utasainak szolgálták fel először, a recept úgy született, hogy beléjük akartak bátorságot tölteni, és egyben átmelegíteni őket az alkoholos-kávés keverékkel.
Nekünk való ital, hiszen a Bailey’s már önmaga feldobja az estét. Hogy még tejszínesebb legyen, még pluszban is bevetünk ebből az alapanyagból:
A csajos: café Bailey\\\’s
Hozzávalók:
- ízlés szerint – el is hagyható, mert előbbiektől már általában elég édes cukor
- 5 cl tejszín
- 1 adag (eszpresszó) kávé
- 5 cl Bailey’s
Elkészítés
Először a Bailey\’s-t öntjük egy előmelegített csészébe, beleöntjük a kávé felét, a cukrot, és addig keverjük, míg egyenletes nem lesz. Ezután a kávé másik felét is hozzáadjuk, majd olyan óvatosan öntjük hozzá a tejszínt, hogy ne keveredjenek össze – csak belekortyolva a szánkban!
Az izgalmas: diplomatakávé
Hozzávalók:
- tetejére (vagy kakaó) őrölt fahéj
- tetejére tejszínhab
- 1 adag (eszpresszó) kávé
- 5 cl tojáslikőr
Elkészítés
Egy előmelegített pohárba kerül a tojáslikőr, ebbe öntjük bele az eszpresszót. A tetejére kerül a tejszínhab, amit díszíthetünk kakaóból, fahéjból szórt ábrákkal.
Hogy miért hívják diplomatakávénak, azt nem sikerült kideríteni, de nagyon egyszerű recept, itt inkább a jó összetevőkön van a hangsúly. Ráadásul a tojáslikőrnek így év végén, karácsonykor van a szezonja, érdemes elcsenni belőle egy kávéfelturbózásra valót.