Fűszeres kávé
Hozzávalók:
- 1 rúd fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 2 késhegynyi (őrölt virág) szerecsendió
- 40 g barnacukor
- 4 evőkanál amaretto likőr
- 4 csésze (forró) kávé
- késhegynyi kardamon
- 2 db füge
Elkészítés
A mandulalikőrt öntsük egy kisebb, lapos csészébe, hogy majd ebben áztassuk kb. 15 percig a megmosott és félbevágott fügéket. Mialatt a fügék átveszik a likőr aromáját, a kávét a fahéjjal, a szegfűszeggel, a kardamommal, a szerecsendió-virággal és a cukorral egy edényben forrósítsuk fel, majd hagyjuk öt percig állni. Ha ez kész, szűrjük poharakba (kb. 4 adag lesz) a fűszeres kávét, a maradék amarettót pedig öntsük hozzá. Végül a mandulás fügéket szúrjuk a fahéjrúdra, tegyük a poharak peremére – isteni lesz a látvány is!
Mokkakrémes linzerkocka
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 1/3 tasak sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
Krém:
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 1 evőkanál (0,5 dl forró tejben) instant kávé
- 1 evőkanál (elhagyható) kávélikőr
Díszítés:
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg fehér csokoládé
- néhány szem kávébab
Elkészítés
A tészta hozzávalóit a tojás kivételével egy tálban elmorzsoljuk, majd a sárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőben fél órán át pihentetjük. Lisztezett deszkán a tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 4×4 centiméteres, szögletes kiszúróval kiszaggatjuk vagy késsel ugyanekkorára feldaraboljuk. 180 fokos sütőbe téve sütőpapíron aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, legyen a tepsiben a lapocskák között legalább 1 cm, nehogy összesüljenek. Ha kihűltek a lapok, a felét a gőz fölött olajjal felolvasztott fehér csokoládéba mártjuk. A kávészemeket még a csokoládé dermedése előtt tegyük a lapocskákra. A krémhez a kávéport feloldjuk a forró tejben, majd a porcukrot és a likőrt is hozzátesszük, és ezt a keveréket adjuk a puha margarinhoz. Robotgéppel jól kihabosítjuk. A krémet nyomózsákba töltjük, a sima lapocskákra 4 kis halmot nyomunk, majd egy fehér csokis lapocskával betakarjuk. Betöltés után hűtőbe tesszük dermedni.
Kávés keksz
Hozzávalók:
- 27 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 1 evőkanál kakaópor
- 20 dkg margarin
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 5 dkg (vagy darált mandula vagy dió) szeletelt mandula
- 1 evőkanál (0,5 dl forró vízben feloldva) instant kávé
Elkészítés
A margarint a cukorral és a tojásokkal kihabosítjuk, a lisztet, a kakaóport, a sót, a darált mandulát vagy diót a szódabikarbónával egy tálban elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk, végül a feloldott instant kávét is hozzákeverjük. A tésztából kis halmokat teszünk nyomózsákból vagy kiskanállal egy sütőpapírral bélelt tepsire, kellő távolságra egymástól, mert terülni fognak. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd a papíron hagyjuk kihűlni.
Narancsos kávé
Hozzávalók:
- 40 g cukor
- 1 db narancs
- 4 evőkanál narancslikőr
- 3 csésze (forró, eszpresszó) kávé
Elkészítés
Az egyik narancsot vékonyan hámozzuk meg úgy, hogy a héja spirál alakú legyen, majd nyomkodjuk ki a levét. A másik narancsot vastagon hámozzuk meg, majd szeleteljük fel. Verjük a tejszínt kemény habbá, a narancslevet, a cukrot és a narancslikőrt tegyük a csészékbe, majd öntsük fel az egészet a forró kávéval, és díszítsük a tetejét tejszínhabbal. Az elkészült finomságot narancsszeletekkel és -karikákkal díszíthetjük, négy csésze lesz.