Májpástétom erdeigyümölcs-zselével
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 dl vörösbor
- ízesítéshez őrölt bors
- 2-3 evőkanál tejszín
- 1 db lila hagyma
- 30 dkg csirkemáj
- 5 szem aszalt szilva
Gyümölcs-zselé:
- 2 evőkanál zselatin
- 1,5 dl (lehet csak áfonya, vagy szeder, vagy málnaszörp vízzel felhígítva) erdeigyümölcs-lé
Elkészítés
A zselé elkészítésével kezdjük. Olvasszuk fel a zselatinport 2 evőkanál meleg vízben. Adjuk hozzá a gyümölcslevet és forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni. Egy kisebb kenyérsütőformát béleljünk ki folpackkal, és öntsük rá a zselét. Hűtőbe tegyük megdermedni. (1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is.)
Az aszalt szilvát áztassuk be a borba! Vágjuk fel a lila hagymát, és kicsi vajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat. Pirítsuk meg, közben adjuk hozzá a borban áztatott aszalt szilvát és a levét is. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tejszínt! Forraljuk össze, majd turmixoljuk krémesre. Kanalazzuk a zselével bélelt formába és tegyük vissza a hűtőbe dermedni. Fogyasztáskor fordítsuk ki a formából, hogy a zselé kerüljön felülre.
Sóágyon sült csirke, zöldségekkel, almakompóttal
Csirke:
- 10 dkg só
- 4-5 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez oregánó
- 1 db citrom leve
- 10 dkg margarin
- ízesítéshez tárkony
- 1,5-2 kg (bontott) egész csirke
Köret:
- tetszés szerint sárgarépa
- tetszés szerint fehérrépa
- tetszés szerint burgonya
- 1 db mandarin leve
Almakompót:
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint fahéj
- tetszés szerint alma
Elkészítés
Dolgozzuk össze a vajat a fűszerekkel (oregánó, tárkony, esetleg snidling is), adjuk hozzá a citrom levét és reszelt héját, és kenjük a csirke bőre alá. Kívülre is mehet belőle. Béleljünk ki sóval egy kisebb tepsit és fektessük rá a csirkét. Takarjuk le fóliával és süssük készre (kb. 45 perc).
A körethez a megtisztított zöldségeket főzzük félpuhára. Lecsepegtetve tegyük át egy tepsibe.
Fűszerezzük oregánóval, sóval, borssal. Locsoljuk meg mandarin levével és kevés olívaolajjal. Tepsiben süssük tovább, amíg elkészül.
Az almákat negyedeljük fel (héjuk, magházuk nélkül), öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, fahéjat, és főzzük puhára. Tálalásig tegyük hűtőbe a kompótot.
Pavlova citromkrémmel
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 2 ek. liszt vagy darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 kk. kukoricakeményítő
Citromkrém:
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 2 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 1 kk. étkezési keményítő
- 6 dkg margarin
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra! Robotgép segítségével verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, amikor habosodik, adagoljuk hozzá a cukrot, és legmagasabb fokozaton verjük addig, amíg jól besűrűsödik és fényes állagú lesz. Forgassuk bele a mákot, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és csöpögtessünk bele egy fél mokkáskanál ecetet.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és kerek tortaformába halmozzuk fel a habot. Csökkentsük le a hőfokot és szárítva süssük kb. 70 percig.
A tetejét kenjük meg citromkrémmel! Ehhez a tojások sárgáját keverjük el a puha margarinnal és a cukorral, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és citrom levét és reszelt héját. Az egészet gőz fölött, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
Lehűtve tegyük a krémet a habcsók tetejére. Díszíthetjük még kandírozott gyümölcsökkel, felvert tejszínhabbal is.
Hogyan spórolj idén? A CIB Bank összegyűjtött néhány újévi fogadalmat, amelyek betartásával idén sikerül takarékoskodnod: 1. A megtakarítás nem “Mindent vagy semmit!” játék. A havonta megspórolt kis összegek kitartó gyűjtögetésével biztosan “elviheted a főnyereményt”, és valóra válthatod céljaid. |