Hagyományos almakompót, ahogy a nagyi csinálta
Hozzávalók:
- literenként 4-5 kanál cukor
- tetszés szerint víz
- ízlés szerint fahéj
- ízlés szerint szegfűszeg
- pár szelet héja narancs
- lehet más savanykás almafajta is birsalma
Elkészítés
Az almákat meghámozzuk és felvágjuk cikkekre. A vizet egy lábosba öntjük, majd hozzáadunk literenként 4-5 kanál cukrot – aki édesebbre szereti, az variálhat a recepten, aki pedig egészségesebben, az használhat édesítőt. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a citromot, forrás után 3-4 percig főzzük, majd mehet bele a birsalma (annak több idő kell), és 4-5 perc után tegyük bele a többi almát is.
Ebben a receptben semmilyen extra adalék nincs, amitől igazán finom, az a birsalma.
Sárgabarackos kompót csillagánizzsal
Hozzávalók:
- literenként 4-5 evőkanál cukor
- tetszés szerint víz
- 1 rúd fahéj
- 5-6 db szegfűszeg
- 3-4 db (savanykás fajta) alma
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 db csillagánizs
- 8-10 db sárgabarack
Elkészítés
A fűszereket, a narancs héját, valamint levét és a cukrot 3-4 percig főzzük, majd mehet bele a barack és az alma. 10-15 perc alatt puhára fűzzük.
Tipp: Aki felnőtteknek készíti, az tehet a kompótba egy kevés barackpálinkát is.
Ebben a receptben nemcsak friss almát, hanem aszalt sárgabarackot is használtunk.
Próbáld ki!
– A víz mellé tehetsz egy kevés bort is: ha szárított piros gyümölcsöket és narancsot is teszel a kompótba, akkor vöröset, ha pedig citromos almás a kompót, akkor használj fehér bort.
– Tegyél a kompótba előre beáztatott aszalt gyümölcsöket is (vörös áfonya, ananász, gyömbér)!