Burgonya-cékla főzelék
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 csokor újhagyma
- 1 db citrom reszelt héja
- fél dn citrom leve
- 5 db burgonya
- 5 evőkanál olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- 6 evőkanál tejföl
- 2 db cékla
Elkészítés
A céklákat megmossuk, majd egyesével alufóliára tesszük. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk és megsózzuk, a fóliát összezárjuk, és 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, egy teáskanál sóval feltesszük főni. A céklát, ha kihűlt, meghámozzuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya 1/3-át leturmixoljuk, és visszasűrítjük vele a főzeléket. A céklát és az apróra vágott petrezselymet hozzákeverjük. Tejföllel lazítjuk, a citrom héját belereszeljük, és a fél citrom levét belefacsarjuk. Sózzuk-borsozzuk, ha kell.
Currys lencsefőzelék
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 db vöröshagyma
- 1 db babérlevél
- ízesítéshez őrölt bors
- 25 dkg lencse
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 cm gyömbér
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 evőkanál currypor
Elkészítés
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, felöntjük tiszta vízzel és a babérlevéllel felfőzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és 3 evőkanálnyi olajban megpároljuk. A lencsét leszűrjük és a hagymához adjuk. Kevés vízzel hígítjuk, és a lencse 1/3 részét leturmixoljuk, ezzel sűrítjük a főzelékünket. Belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a curryt, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük a főzelékünket. Ezt követően natúr joghurttal habarjuk be.
Kókusztejes sárgarépás vöröslencse-főzelék
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 2 db vöröshagyma
- ízesítéshez bors
- 1 kg sárgarépa
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 cm reszelt gyömbér
- 15 dkg vörös lencse
- 400 ml kókusztej
- ízesítéshez snidling
Elkészítés
A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a vörös lencsét, átforgatjuk, felöntjük a kókusztejjel és puhára főzzük. Belekeverjük a leszűrt sárgarépa-karikákat is. A gyömbért belereszeljük, sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig főzzük még. Snidlinget aprózunk bele.
Még több főzelék!
– Korianderes sárgaborsó |