Dupla csokis brownie
Hozzávalók:
- 125 g liszt
- 250 g cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 200 g vaj
- 250 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 50 g kakaópor
Elkészítés
Tegyük az étcsokoládét és a margarint egy hőálló tálba, és gőz fölött olvasszuk fel. (Természetesen tehetjük mikrosütőbe is.)
Egy nagy tálban keverjük simára a tojásokat és a cukrot. Adjuk hozzá a langyosra hűlt, megolvasztott vajat, csokoládét. Keverjük össze egynemű masszává, majd szitáljuk bele a sóval elkevert lisztet és a kakaóport. A szitálás hatására sokkal könnyedebb lesz a tészta állaga.
Aprítsuk fel a tejcsokoládét, és forgassuk bele a masszába. Öntsük a keveréket a tepsibe és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre, az első 5 percben magasabb hőfokon, aztán lecsökkentve 160-170 fokra.
Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl! A brownie akkor a legfinomabb, ha kívül már ropogós, de belül még ragacsos.
Barna sörös brownie
Hozzávalók:
- 125 ml liszt
- 200 g cukor
- 3 db tojás
- 200 g vaj
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 30 ml kakaópor
- 200 ml barna sör
Elkészítés
180 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy közepes tepsit (20 x 30 cm) béleljünk ki sütőpapírral.
Gőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét, a tejcsokoládét és a vajat, keverjük bele a kakaóport, majd tegyük félre langyosodni. Közben a tojásokat keverjük krémesre a cukorral. Dolgozzuk össze a felolvasztott csokival, majd kisebb adagokban adjuk hozzá a barna sört. A lisztet szitálva adjuk hozzá, és keverjük át egy fakanállal.
Öntsük a tepsibe a masszát, és 23-25 perc alatt süssük készre. Az első 5 percben magasabb hőfokon, aztán csökkentsük a hőmérsékletet 160-170 fokra. A sütőből kiemelve hintsük meg porcukorral.
Céklás-krémsajtos brownie
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- 200 g cukor
- 2 tojás
- 125 g vaj
- 125 g étcsokoládé
- 1 mk. sütőpor
- 2 ek. kakaópor
- 1 fej cékla
Teteje:
- 125 g krémsajt
- 2-3 kanál porcukor
Elkészítés
Tegyük az étcsokoládét és a margarint egy hőálló tálba, és gőz fölött olvasszuk fel. Egy nagy tálban keverjük simára a tojásokat és a cukrot, adjuk hozzá a kakaóport és a már langyosra hűlt megolvasztott vajas csokoládét. Keverjük össze egynemű masszává, szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Adjuk hozzá a lereszelt céklát, és forgassuk össze, majd öntsük a keveréket a tepsibe.
Kanalazzuk a tetejére a krémsajtot, késsel csíkozzuk, márványosítsuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Az első 5 percben magasabb hőfokon süssük, aztán csökkentsük a hőmérsékletet 160-170 fokra.