Ahhoz a generációhoz tartozom, akik vasárnap délután másfél órára berohantak az udvarról, ledobták a tollaslabdát a sarokba, hogy megnézhessék a Disney délutánt. És miközben a nővéremmel a Dagobert bácsi főcímdalát dúdoltuk, könyörgő tekintettel néztem anyukámra, hogy süssön nekünk “vasárnapi piskótatekercset”. Nem vagyok édesszájú, és a “legalapabb” süteménnyel is totálisan elégedett vagyok. Ráadásul anyu piskótájához semmi nem ér fel. Néhány évvel ezelőtt, a vasárnapi ebéd után a teraszon ültem, amikor eszembe jutott, hogy valami nagyon hiányzik a hétvégéimből. Jött is a felismerés: a vasárnapi sütés! Mára azonban a piskóták helyett, a muffinokra szavazok. Tudom, hogy mindenkinek megvan a saját kedvence, íme az én három favoritom.
Marcipános muffin
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- 0,5 bögre cukor
- 2 db tojás
- 4 kanál olaj
- 1 dl tej
- fél tasak sütőpor
- 1 tábla marcipánmassza
- 1 tasak cukormáz
Elkészítés
Unalomig ismételt művelt, hogy egy tálba a száraz alapanyagokat, egy másik tálba pedig a folyékony hozzávalókat összekeverem. A marcipánkenyér felét lereszelem, és hozzáadom a „száraz tálhoz\”, majd összeöntöm a két edény tartalmát. Kézi habverő összedolgozom, majd belekanalazom az adagokat a muffinformába, és 20 percig 160-170 fokon sütöm. A masszába sokan vaníliás cukrot is tesznek, én a marcipános verziónál, ha úgy kívánom inkább mandulaaromát öntök. Amíg sülnek a sütik, egy kis tálba kikeverem a cukorszirupot (tasakosat szoktam venni), majd a megmaradt marcipánkenyérből formákat csinálok. Én kis gombformákat szoktam szaggatni. Amikor megsültek a muffinok hűlni hagyom őket, majd mindegyik tetejére kanalazok cukormázat és egy kis rózsaszín marcipángombot. Ez persze lemaradhat a feltétek nélkül is isteni!
Csokis muffin
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- 0,5 bögre cukor
- 2 db tojás
- 4 evőkanál olaj
- 1 dl tej
- 1/3 tábla étcsokoládé
- fél tasak sütőpor
Elkészítés
A menet ennél is ugyanaz, egyik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, a másik folyékonyakat. aztán mehet egybe a kettő. Kézi habverő összedolgozom, majd belekanalazom az adagokat a muffinformába, és 20 percig 160-170 fokon sütöm.
Meggyes-mákos
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- 0,5 bögre cukor
- 2 db tojás
- 4 evőkanál olaj
- 1 dl tej
- fél tasak sütőpor
- fél bögre darált mák
- 2-3 evőkanál magozott meggy
Elkészítés
Unalomig ismételt művelt, hogy egy tálba a száraz alapanyagokat, egy másik tálba pedig a folyékony hozzávalókat összekeverem. Kézi habverő összedolgozom, majd belekanalazom az adagokat a muffinformába, és 20 percig 160-170 fokon sütöm.