Gasztro

Mákos, csokis, marcipános – muffin vasárnap

3 gyors és finom muffin, amelyek ráadásul anyukám konyhájának a hangulatát és a hétvégi nassolásokat juttatják eszembe...

Ahhoz a generációhoz tartozom, akik vasárnap délután másfél órára berohantak az udvarról, ledobták a tollaslabdát a sarokba, hogy megnézhessék a Disney délutánt. És miközben a nővéremmel a Dagobert bácsi főcímdalát dúdoltuk, könyörgő tekintettel néztem anyukámra, hogy süssön nekünk “vasárnapi piskótatekercset”. Nem vagyok édesszájú, és a “legalapabb” süteménnyel is totálisan elégedett vagyok. Ráadásul anyu piskótájához semmi nem ér fel. Néhány évvel ezelőtt, a vasárnapi ebéd után a teraszon ültem, amikor eszembe jutott, hogy valami nagyon hiányzik a hétvégéimből. Jött is a felismerés: a vasárnapi sütés! Mára azonban a piskóták helyett, a muffinokra szavazok.  Tudom, hogy mindenkinek megvan a saját kedvence, íme az én három favoritom.

Marcipános muffin

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre liszt
  • 0,5 bögre cukor
  • 2 db tojás
  • 4 kanál olaj
  • 1 dl tej
  • fél tasak sütőpor
  • 1 tábla marcipánmassza
  • 1 tasak cukormáz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Unalomig ismételt művelt, hogy egy tálba a száraz alapanyagokat, egy másik tálba pedig a folyékony hozzávalókat összekeverem. A marcipánkenyér felét lereszelem, és hozzáadom a „száraz tálhoz\”, majd összeöntöm a két edény tartalmát. Kézi habverő összedolgozom, majd belekanalazom az adagokat a muffinformába, és 20 percig 160-170 fokon sütöm. A masszába sokan vaníliás cukrot is tesznek, én a marcipános verziónál, ha úgy kívánom inkább mandulaaromát öntök. Amíg sülnek a sütik, egy kis tálba kikeverem a cukorszirupot (tasakosat szoktam venni), majd a megmaradt marcipánkenyérből formákat csinálok. Én kis gombformákat szoktam szaggatni. Amikor megsültek a muffinok hűlni hagyom őket, majd mindegyik tetejére kanalazok cukormázat és egy kis rózsaszín marcipángombot. Ez persze lemaradhat a feltétek nélkül is isteni!

 

Csokis muffin

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre liszt
  • 0,5 bögre cukor
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 dl tej
  • 1/3 tábla étcsokoládé
  • fél tasak sütőpor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A menet ennél is ugyanaz, egyik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, a másik folyékonyakat. aztán mehet egybe a kettő.  Kézi habverő összedolgozom, majd belekanalazom az adagokat a muffinformába, és 20 percig 160-170 fokon sütöm.

 

 

Meggyes-mákos

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre liszt
  • 0,5 bögre cukor
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 dl tej
  • fél tasak sütőpor
  • fél bögre darált mák
  • 2-3 evőkanál magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


Unalomig ismételt művelt, hogy egy tálba a száraz alapanyagokat, egy másik tálba pedig a folyékony hozzávalókat összekeverem.  Kézi habverő összedolgozom, majd belekanalazom az adagokat a muffinformába, és 20 percig 160-170 fokon sütöm. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top