Rukolás reteksaláta tojással
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 1 teáskanál ecet
- 1 dl olívaolaj
- 10 dkg rukola
- 1 csomag retek
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés
A tojásokat megfőzzük, majd hideg vízbe tesszük őket és megtörjük a héjukat (így könnyebb lesz majd megpucolni). Hagyjuk kihűlni. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a retket szintén megmossuk, majd vékony karikákra, ill. a karikákat csíkokra vágjuk. A mustárt az ecettel és az olajjal összeturmixoljuk, majd a salátára csurgatjuk és összeforgatjuk vele.
Reteklevél pestos tészta fokhagymás sült retekkel
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 3 dkg vaj
- 1 csomag retek
Pesto:
- ízesítéshez só
- 1 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 dl olívaolaj
- 4 dkg dió
- 1 csomag leve (csak ha bio!!) retek
- 8 dkg (fejenként) tagliatelle
- 4 dkg Grana Padano
Elkészítés
Vizet teszünk fel a tésztának. A pestohoz a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük.
A retket megmossuk, majd nyolcadoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Vajat és olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és 1 perc alatt megsütjük.
A tésztát ha kifőztük, átforgatjuk a pestoval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére.
Karalábé-sárgarépa-retek főzelék
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 2 db karalábé
- 2 köteg újhagyma
- 1 csomag retek
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 szál sárgarépa
- 4 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor snidling
Elkészítés
A hagymát finomra vágjuk, olajat melegítünk és megfonnyasztjuk benne. Közben a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répákat felkarikázzuk, a karalábét felkockázzuk. A hagymához adjuk őket, átforgatjuk, majd annyi vízzel/alaplével felöntjük, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Puhára főzzük, majd az 1/3-át leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, tejszínnel krémesítjük. A retket csak az utolsó 2 percen keverjük hozzá, hogy ne főjjön szét. Snidlinggel megszórva tálaljuk