Harcsafilé citromos burgonyamártásban
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- fél db citrom leve
- 1 db burgonya
- 1 mokkáskanál oregánó
- 1 dl olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db babérlevél
- 5 gerezd (aprítva) fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 40 dkg afrikai harcsafilé
Elkészítés
A halfilét daraboljuk fel. Az olajon pároljuk meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá egy deci vizet, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát és reszeljük hozzá a burgonyát. Fűszerezzük oregánóval, babérlevéllel, sóval, borssal. Locsoljuk rá a fél citrom levét. Ha szükséges öntsük fel még annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük bele a haldarabokat és lefedve főzzük 20 – 25 percig, amíg a hal megpuhul és a leve összesűrűsödik. Párolt rizzsel tálaljuk.
Lazac japán stílusban
Hozzávalók 2 főre::
- kevés olaj
- 2 evőkanál fehérbor
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 kiskanál méz
- körethez kelbimbó
- 30 dkg lazacfilé
- körethez kuszkusz
Elkészítés
Keverjük össze a bort és a mézet. Öntsük hozzá a szójaszószt. Keverjük jól össze és a nagyobb darabokba vágott lazacot forgassuk meg benne. Hagyjuk a pácban fél órára érlelődni. Forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat és süssük meg rajta a lazacot.
A körethez rakjuk egy sütőlapra a kelbimbónkat és 20 perc alatt süssük puhára. A kisült kelbimbókhoz használjuk ugyan azt a szószt, mint a halhoz. Keverjünk össze a 1-1 evőkanál szójaszószt, fehérbort, mézet és forgassuk meg benne a zöldséget. A kuszkuszt öntsük fel másfélszer annyi forró vízzel és lefedve hagyjuk készre puhulni. Fűszerezhetjük kevés vegetával. Nagyjából 15 perc eltelte után villával lazítsuk át.
Kókuszos halcurry
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek. tamarindpaszta
- 2 ek. paradicsompüré
- 2 kk. chilipehely
- 50 g kókuszreszelék
- 150 ml kókusztej
- 1 ek. méz
- 1 kk. kurkuma
- 1 kk. reszelt gyömbér
- 2 kk. koriander
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg tengeri halfilé
Elkészítés
Előkészület: A szárított chilit áztassuk be kevés vízbe, hogy a héja felpuhuljon.
Egy száraz serpenyőbe pirítsuk meg a kókuszreszeléket. Ehhez adjuk hozzá a fokhagymát felaprítva, chilidarabokat, a koriandert, 1 kiskanál reszelt gyömbért, fél fej apróra vágott vöröshagymát és 1 evőkanál tamarindpürét. Önsül fel 150 ml vízzel, és turmixszoljuk össze krémes állagúra.
A hagyma másik felét pároljuk meg, és öntsük rá a kókuszos curry (kari) krémet. Lassú tűzön főzzük. Keverjük bele a paradicsompürét, a kókusztejet, kurkumát és 1 evőkanál mézet. Forraljuk fel. Tegyük bele a kockára vágott halfilét, és végig alacsony hőfokon pároljuk készre a halat a szószban. Tálaljuk rizzsel.